Mihai Stepan Cazazian

Predica părintelui Oshakan Khachatryan ținută duminică 12 iulie în Biserica Sfânta Maria din Constanța

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

diwgmoi_1

In numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh Amin.

                               << Ferice de voi cand va reproseaza si va prigonesc din cauza Mea

si fiecare cuvant rau spus despre voi este minciuna. Bucurati-va ,

deoarece in ceruri rasplata voastra este mare, pentru ca astfel i-au

prigonit pe prooroci , care au fost inainte de voi.>>

( Matei 5. 11-12 )

 

Dragi credinciosi

De a lungul secolelor,  în istoria omenirii au existat multi lideri, conducători,  iluminişti, adepţi ai dreptăţii, care,  mai toţi au fost  persecutaţi,  ironizaţi, însă  este  foarte ciudat faptul că până la Hristos, nu se întâmplase ca cineva să îi slăvească pe aceşti adepţi. Iisus le porunceste apostolilor sai sa isi marturiseasca cu indrazneala credinta in fata oamenilor, sa nu se teama de suferinta si de moarte, pentru ca nu vor trece in zadar prin sacrificiile lor: ,,Cine Ma va recunoaste in fata oamenilor, Fiul Omului il va recunoaste in fata ingerilor Domnului” (Luca 12.8).

Daca dragostea noastra pentru Hristos este perfecta, nici suferinta nici moartea nu ne pot speria. In acest sens apostolul Pavel spune: ,,Cine ne va desparti de iubirea lui Hristos, prigonirea, foametea, necazul, pericolul sau sabia” (Epistola lui Pavel catre romani 8. 35). Mai mult decat atat, se intampla sa fie exact opusul. Toate incercarile adancesc dragostea divina. Aceasta a fost confirmata in toate timpurile de catre adeptii crestinismului. S-a varsat sange pe pamant, pentru raspandirea cuvantului lui Iisus.
Din povestile bisericesti, se pot aminti numeroase exemple, dar doresc sa va povestesc numai una din viata unui sfant: ,,In timpul persecutiei crestinismului, era un episcop pe nume Berilos, care a fost arestat la ordinele imparatului Levon, pentru predicile si invataturile sale. Împăratul Leon dă un ordin secret, ca în închisoare sa-l decapiteze, pentru a nu putea continua lupta sa pentru dreapta credinţă. Episcopul Berilos era vechi prieten al imparatului, si toate gradele sale le primise prin intermediul acestuia. Cand au venit turcij sa isi indeplineasca ordinul, episcopul ingenuncheaza si scrie urmatoarea nota ,,sanctitatea voastra, ati dorit mereu sa va onorati prietenul, de la dascal m-ati ridicat pana la episcopie, iar acum imi faceti cea mai mare onoare dandu-mi titlul cel mai inalt, va multumesc”.

Dragi credinciosi, Dumnezeu de multe ori incearca taria credintei noastre, iar in acest sens, cel mai bun exemplu este Iov, care a pierdut tot ce avea, si-a pierdut copiii, dar cu toate acestea nu s-a indepartat de Dumnezeu, si-a pastrat credinta puternica iar Dumnezeu l-a rasplatit cu slava sa. Sa nu uitam ca si Hristos a strabatut un drum de suferinta spunand: ,,daca pe Mine m-au persecutat, atunci te vor persecuta si pe tine” (Ioan 15. 20). Greutatile, pentru cei cu credinta slaba pot fi un obstacol, dar pentru cei cu adevarat credinciosi, pentru sufletele intarite prin Hristos, acestia urca pe scara lui Dumnezeu.

Dar de multe ori, atunci cand ne aflam la ananghie, dam vina pe Dumnezeu, dar trebuie sa facem opusul, trebuie sa ne rugam pentru ca Dumnezeu sa ne intareasca si sa ne ajute sa depasim dificultatile. Cand in viata ajungem intr-un punct, unde puterea umana nu este suficienta pentru a continua drumul, avem optiuni. Sa ne ridicam mainile si sa ne predam si sa stam deoparte sau sa-L gasim pe Dumnezeu  si prin puterea Sa sa mergem mai departe. In acest sens apostolul Pavel spune: „Cu cât suntem părtăşi chinurilor lui Iisus, cu atât prin El consolarea, mângăierea noastră va fi mai uşoară, deoarece, dacă suferim, aceasta este pentru salvarea şi alinarea noastră“ (B Corint. 1, 5-6).

Dragi enoriaşi, poporul nostru are o zicala  în care se spune: „Până nu suferi tu, nu poţi face bine altuia“. Deci, să nu trăim numai prin EU, ci să trăim,  conştientizăndu-l pe NOI, deoarece, cu toţii facem parte dintr-o familie sub cupola Sfintei noastre Biserici. Sa ne amintim ca orice greutate este trecatoare prin puterea iubirii lui Dumnezeu. Imparatia cerurilor incepe cu aceasta lume, cu credinta noastra in fata lui Iisus. Ca un soldat credincios lui Hristos, sa ducem cu rabdare aceste greutati pentru a primi slava vesnica si sa ne amintim mereu cuvantul Domnului care spune: ,,bucurati-va, intrucat rasplata voastra este mare in ceruri” (Matei 5. 12 ). Amin.