Mihai Stepan Cazazian

Preacuviosul Părinte Arhimandrit Datev Agopian a fost ales Eparh al Bisericii Armene din România

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

SFÎNTUL SCAUN de la ECIMIADZIN 25 septembrie 2010

Preacuviosul Ezras Bogdan

Locţiitor al Eparhului Bisericii Armene din România

Bucureşti, România

Iubite Părinte,

Din scrisoarea Dvs. din 21 septembrie, am aflat cu fericire că la şedinţa extraordinară a Congresului Eparhial a fost ales în funcţia de Eparh al Bisericii Armene din România Preacuviosul Părinte Datev Agopian.

De la Sfântul Ecimiadzin trimit binecuvântarea şi fericitările noastre membrilor Congresului Eparhial şi cu binecuvântarea Patriarhală întărim alegerea noului Eparh al Bisericii Armene din România.

Suntem plini de speranţă că Preacuviosul Părinte Arhimandrit Datev Agopian împreună cu clerul şi cu credincioşii va face ca misiunea sa înaltă şi plină de responsabilitate să fie rodnică întru Slava lui Dumnezeu şi strălucirea Sfintei noastre Biserici Armene din România.

Cu binecuvântare KAREKIN al II-lea Catolicos al Tuturor Armenilor


BIOGRAFIE ARHIMANDRITULUI DATEV AGOPIAN

Arhimandrit Datev Agopian s-a născut pe 7 iulie 1966 la Mosul (Irak), pe numele de mirean Hraci.

Între anii 1972-1979 urmează şcoala la Bagdad.

Între 1979-1986 urmează cursurile Seminarului Sfîntului Scaun de la Ecimiadzin.

La 14 februarie 1986, la Ecimiadzin, este hirotonit diacon de către arhiepiscopul Husik Santurian.

În anii 1986-1987 a fost diacon în dioceza armeană din Irak.

La 10 martie 1988 şi-a susţinut teza de absolvire cu tema “Eusebiu din Cesareea în literatura veche armeană”, obţinînd calificativul excepţional.

În perioada 1988-1990 a învăţat la universitatea din Geneva. În paralel, a servit la biserica Surp Hagop din Geneva în calitate de secretar şi diacon şi a predat la şcoala de duminică. A înfiinţat Uniunea Tinerilor Armeni din Elveţia.

Între 1990-1992 a servit la biserica Sfîntul Duh din Olanda în calitate de secretar, diacon, consilier, şi a înfiinţat o şcoală de duminică.

La 18 februarie 1993 este hirotonisit preot de către arhiepiscop Avak Asadurian la biserica eparhială Surp Grigor Lusavorici din Bagdad, a slujit ca duhovnic, a predat religia creştină la Bagdad.

În perioada 1993-1996 publică o serie de articole în revistele armeneşti din Irak “Lăraper” şi „Ţain”.

În lunile iulie-octombrie 1996 a fost numit redactor al săptămînalului „Lăraper” al Patriarhiei Armene din Constantinopol, publicînd o seamă de articole.

Între 1996-1997 a fost chemat la Sfîntul Scaun de la Ecimiadzin, a slujit, a predat la şcolile de duminică, la cursurile de pregătire a profesorilor de religie, a ţinut predici la televizunea publică armeană în emisiunile „Sireţek zmimians” şi „Khoran Luso”, precum şi la radio.

În septembrie 1997 este numit de către Catolicosul Suprem al Tuturor Armenilor, Karekin I, păstor spiritual al armenilor din Saint Étienne şi împrejurimi (regiunea Loara).

Între 1997-1998 studiază limba şi literatura franceză la universitatea Jean Monet din Saint Étienne.

În perioada 1997-2004, la biserica Surp Grigor Lusavorici din Saint Étienne înfiinţează corul “Tarkmanceaţ”, şcoala de duminică, clase de limbă armeană pentru tineri, precum şi revista trimestrială „Hay Loire Magasin”.

Între 2000-2004 susţine o serie de emisiuni despre biserica armeană la postul de radio RCF al bisericii catolice din Saint Étienne.

În 1999 îşi susţine teza de arhimandrit cu tema “Ofranda în teologia armeană” la catedra de armenologie a universităţii din Lyon, iar la 12 septembrie, la biserica Surp Hagop din Lyon, primeşte gradul de arhimandrit din partea episcopului Norvan Zakarian.

În aprilie 2004, este numit de către Catolicosul Suprem al Tuturor Armenilor, Karekin II, păstor spiritual al armenilor din Olanda.

În perioada 2004-2010 a înfiinţat 5 parohii armene în Olanda la Arnheim, Utrecht, Assen, Eindhoven şi Maastricht, precum şi o seamă de organizaţii şi instituţii comunitare.

În 2008, sub patronajul Catolicosului Suprem al Tuturor Armenilor, a renovat vechea biserică armeană Sfîntul Duh.

În 2010, amplasează într-un cimitir din Amsterdam un hacikar-monument închinat memoriei martirilor armeni. A publicat calendarul bisericesc ilustrat al Eparhiei Armene din Olanda şi a organizat traducerea în limba olandeză a Sfintei Liturghii.

A publicat numeroase articole de specialitate în presa armeană din Diasporă şi este autorul unei serii de publicaţii.