Redactor

Prea cuviosul arhimandrit Datev Hagopian, la Biblioteca Judeţeană V.A.Urechea din Galati

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

1.500 de cărţi şi  manuscrise vechi armeneşti *

Ieri, Prea cuviosul arhimandrit Datev Agopian, Întâistătătorul Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România – aflat în vizită la Galaţi – a avut o întâlnire cu oamenii cărţii de la Biblioteca „V.A.Urechia”,  directorul amintitei instituţii, ca un punct de plecare în viitoare proiecte care vizează cercetarea unor cărţi-document scrise în limba armeană veche.

Instituţia gălăţeană deţine în prezent o valoroasă colecţie de carte armenească de aproximativ 1.500 de exemplare – cărţi şi manuscrise, spune Valentina Oneţ, bibliotecar colecţii speciale.

Dintre aceste cărţi rare, ieri au fost expuse aproximativ 50 de exemplare – cea mai veche datând de la 1671 – o Carte de rugăciuni, editată în limba armeană veche, la Veneţia.

În valoroasa colecţie este şi o Gramatica Francezo-Armeană, un dicţionar ce poartă semnătura (timbru sec) lui Gheorghe Asachi, cu rădăcini în Armenia, literat, organizatorul învăţământului de stat în Moldova înainte de mijlocul celui de-al XIX-lea veac.

Între cărţile rare din colecţia Bibliotecii „V.A.Urechia” se află şi un manuscris, respectiv, un „Tratat de Medicină populară”, care provine de la Uniunea Doamnelor Armene a Comunităţii Armene din Galaţi.

De mare importanţă este Istoria Armenilor în 5 volume, apreciată de distinsul oaspete armean – un pasionat şi un prieten al cărţii vechi – care speră într-o viitoare cercetare şi scoatere la suprafaţă a unor  informaţii veridice despre poporul armean şi nu numai.

Poporul armean este prezent prin mici sau mari comunităţi în toate colţurile lumii, pe pământul românesc existând o Episcopie Armeană, la Suceava, încă din vremea domnitorului Alexandru cel Bun, de pe la anul 1408.

Autor:Maria Stanciu

Dupa  Viata Libera Galati