Redactor

HISTORIA.RO : Povestea uitată a celui mai vechi han din Moldova

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

627x0_21

O gură de pivniţă a Casei Bolfosu ce aminteşte de vechiul han

Construit de armeni, hanul l-ar fi adăpostit chiar şi pe regele polonez Jan Sobieski

Din hanul ridicat cu multe secole în urmă la Botoşani n-a rămas decât o gură de pivniţă. După ce hanul a ars, negustorii armeni au construit pe locul lui o casă.
Cel mai vechi han din Moldova s-a aflat în mahalaua armenească a Botoşaniului. Din vechiul loc de popas al neguţătorilor medievali nu a rămas azi decât o gură de pivniţă. După ce hanul a ars până la temelii, negustorii armeni au construit acolo o casă, transformată de-a lungul timpului în şcoală, agie şi sediu pentru Siguranţa Statului. Astăzi, clădirea devenită monument istoric e transformată în magazin de arme şi crâşmă.
Construit înainte de 1356
Casa Bolfosu sau ”Casa Panda”, după cum o ştiu toţi botoşănenii, este o superbă clădire armenească veche de 300 de ani, cea mai veche casă a Botoşaniului medieval rămasă în picioare. Casa i-a aparţinut unui bogat negustor armean, Garabet Bolfosu. Doar plăcuţa pusă pe un zid al casei de comunitatea armeană aduce aminte de importanţa clădirii. O gură de beci care se deschide, dintr-o laterală a fostei locuinţe Bolfosu, spune o poveste aproape necunoscută. Beciurile aflate sub fundaţie aparţin celui mai vechi han din Moldova. Unii membri ai comunităţii armene spun că este mai vechi decât statul Moldova, întemeiat la 1356 de Bogdan I.
Caravane de mărfuri orientale şi genoveze
”Armenii au întemeiat, economic vorbind, târgul medieval al Botoşaniului. Au venit începând cu 1211. Au ales acest loc pentru că era un important nod COMERCIAL. Şi asta le era meseria: negustori”, povesteşte Simion Egner, unul dintre puţinii membrii ai comunităţii armene rămas la Botoşani. La aceea vreme, statul Moldova nici nu era întemeiat, iar drumul COMERCIAL dintre Marea Neagră şi Marea Baltică trecea prin acest târg. ” Era un drum străbătut de caravane, de mărfuri orientale sau genoveze, de negustori bizantini sau de polonezi. Era locul perfect pentru a ridica hanuri şi târguri. Iar armenii s-au ocupat de negoţ după invazia tătară din 1241, transformând Botoşaniul într-o zonă comercială”, spune Daniel Ciucălău, istoric botoşănean.

Cosmin Zamfirache
Mai mult pe http://www.historia.ro