Mihai Stepan Cazazian

Potrivit noului Primat al Eparhiei Armene din Arțakh, slujbe religioase ar putea fi ținute la Catedrala Ghazanchetsots din Șuși

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Slujbe religioase ar putea fi ținute la Catedrala Ghazanchetsots, la Tsitsernavank și alte biserici armene aflate în prezent sub control azer, a declarat într-un interviu la radio episcopul Vrtanes Abrahamyan, primatul nou numit al Eparhiei Armene din Arțakh.

Reamintim că forțele azere a bombardat de două ori, pe 8 octombrie 2020, Catedrala Sfântului Mântuitor ”Ghazanchetsots”, simbolul orașului Șuși, care a mai fost distrusă și în timpul războiului din Nagono-Karabakh din anii ’90, fiind reconstruită după acel război.

Partea armeană a trimis scrisori către organismele competente prin care le-a cerut să permită desfășurarea de slujbe religioase în Ghazanchetstos și Catedrala Tsitsernavank (la doar un kilometru de granița cu Armenia) sub supraveghierea forțelor de menținere a păcii rusești.

„Problema este pe ordinea de zi”, a spus episcopul Vrtanes Abrahamyan. El nu a exclus un rezultat pozitiv.

Partea armeană a adresat, de asemenea, o cerere forțelor ruse de menținere a păcii, cerând să îndeplinească o misiune lângă mănăstirea Amaras, astfel încât biserica să poată începe să ofere servicii religioase.

În ceea ce privește mănăstirea Dadivank, ea se află sub protecția forțelor de menținere a păcii rusești încă din 25 noiembrie, biserica este deschisă permanent iar pelerinajele au loc în fiecare duminică.

Episcopul Vrtanes Abrahamyan va oficia prima Liturghie ca primat al Eparhiei Armene din Arțakh pe 7 februarie. Slujba va avea loc la Catedrala Sfânta Maică a lui Dumnezeu din Stepanakert.