Mihai Stepan Cazazian

Postul Catehumenilor (ARAGIAVORAŢ PAHK, 6-11 februarie)

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

            Acest post a fost stabilit de către Grigore Luminătorul, fiind specific doar Bisericii Armene. Înainte cu trei săptămâni, înaintea Postului Mare, se stabileşte acest post. În perioada postului se cere a mânca numai pâine şi sare, fiind unul foarte strict la începuturile creştinismului. În perioada acestui post nu se oficiază Liturghii, nu se citesc Cărţi Sfinte, Evanghelii.

            Conform diferitelor surse, acest post a fost aşa numit ca prevestitor al Postului Mare, sau Postul Armean, semnificând luminarea spirituală a Armeniei. Conform unei alte explicaţii, Dumnezeu făcându-L pe Adam, în a 6-a zi, numai peste 5 zile i-a dat voie să mănânce (Cartea Facerii 1, 29-30). Deci pentru acele 5 zile în care omul nu a mâncat, se face aluzie în acest post. În a cincea zi de post (vineri) se pomeneşte  predica lui Jonah şi ziua pocăinţei a oraşului Ninve (capitala Asiriei), dar nu ca sărbătoare a profetului Jonah, ci ca un exemplu de mare pocăinţă şi post. Semnificaţia acestui post constă în purificarea a celor cinci simţuri ale omului de la păcatul primar.

               În biserica veche exista obiceiul de a ţine post negru 5 zile înaintea botezului. Grigore Luminătorul, deasemeni, a hotărât ca înaintea botezării a regelelui armean   TĂRDAT III şi al suitei  sale, ei  să  ţină acest post de 5 zile, şi datorită acestui post ei se salvează de sub stăpânirea duhurilor rele. Acest post datorită acestui fapt s-a numit şi postul Mântuirii.

Dintr-o eroare acest post în evul mediu a fost confundat cu postul sf. Sarkis,  deoarece în sămbăta care succede acest post, Biserica Armeană îl prăznuieşte pe sf. Sarkis. Conform istoricilor armeni acest post era răspîndit şi în rândul grecilor şi al romanilor.

 

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România