Mihai Stepan Cazazian

PORTUGALIA | Ziua miliardarului și marelui mecena armean Caluste Gulbenkian (1869-1955) a fost sărbătorită la Lisabona

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Pe 20 iulie, la invitația Consiliului Fundației Caluste Gulbenkian, ambasadorul Armeniei în Portugalia, Karen Nazaryan, a participat la comemorarea Zilei miliardarului și mecena armean, eveniment în cadrul căruia a concertat Orchestra Gulbenkian.

E.S. Karen Nazaryan și Arhiepiscopul Khajag Barsamian în fața unui tablou de Arshile Gorky din Muzeul Gulbenkian

La eveniment au participat actualul și foștii președinți ai Portugaliei, șefi ai misiunilor diplomatice acreditate la Lisabona, reprezentanți ai mediului cultural, politicieni, personalități publice, jurnaliști.
În deschiderea serii, președintele Portugaliei Marcelo Rebelo de Souza a evidențiat rolul Fundației Calouste Gulbenkian în domeniile științei, educației, culturii și deschiderea de noi orizonturi în domeniile cercetării și inovației.

Conform tradiției consacrate, cu ocazia zilei dedicate lui Calouste Gulbenkian, în fiecare 20 iulie se desfășoară astfel de manifestări în Portugalia unde miliardarul armean, care s-a îmbogățit din comerțul cu petrol (fiind poreclit „Domnul 5%) s-a stins din viață la Lisabona, la 20 iulie 1955. S-a născut în cartierul Scutari (Üsküdar) din Constantinopol în 1869 și a devenit „cel mai bogat om din lume”. Nu i-a uitat pe copiii națiunii sale armene și Portugalia cu centre culturale portugheze îm străinătate. Muzeul său din Lisabona are o reputație internațională, cu mii de lucrări ale pictorilor și artiștilor celebri.

Părăsind Regatul Unit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Calouste Gulbenkian s-a stabilit în Portugalia unde a transferat averea și colecțiile sale de lucrări care sunt printre cele mai frumoase din lume. Portugalia i-a oferit astfel un bun venit.

după Radioul public din Armenia