Redactor

Portretul unui miliardar: KIRK KERKORIAN

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Kirk (pe numele sau adevarat Kirkor) Kerkorian s-a nascut la Fresno, in California, fiind fiul lui Aharon si Lily Kerkorian, care erau emigranti armeni originari din Harpert (oras armenesc din Turcia de astazi). Kirkor a vorbit armeana acasa si a invatat engleza pe strazi.

Kirkor a inceput sa lucreze de la o virsta frageda. A vindut ziare, a spalat si a reparat masini si, mai tirziu, a vindut masini uzate.

Traindu-si tineretea in timpul Recesiunii americane, el nu a putut urma cursurile unui liceu sau ale unei scoli superioare.

Pasiunea cea mare a tinarului Kerkorian au fost avioanele si zborul, pasiune ce a constituit si calea sa spre prosperitate.

In timpul celui de al  doilea razboi mondial, Kirk Kerkorian, fiind deja pilot licentiat, a lucrat (ca civil) pentru British Royal Air Force, transportind peste ocean, in Anglia, avioane de bombardament construite in Canada. Aceasta treaba era plina de riscuri, multi piloti fiind inghititi de valurile Atlanticului. Kerkorian a reusit sa faca 33 de zboruri in doi ani si jumatate si a reusit sa economiseasca 12.000 de dolari, bani destui ca sa-si inceapa propria sa afacere in industria transporturilor aeriene.

In 1947, Kerkorian a platit 60.000 de dolari pentru Los Angeles Air Service, o companie mica ce facea zboruri intre Los Angeles si Las Vegas. }n 1962, el a vindut compania pe care o rebotezase Trans International Airlines, a cumparat-o inapoi in 1965 si a vindut-o din nou, in scurt timp, pentru 104 milioane de dolari.

Din 1962, Kerkorian a inceput sa investeasca in Las Vegas. Dupa ce a vindut compania sa de transporturi aeriene, el a construit in 1969 hotelurile Flamingo si International din Las Vegas, pe care, ulterior, le-a vindut firmei Hilton.

In 1969, Kerkorian a cumparat vestitul studio de filme Metro-Goldwin-Meyer (MGM) din Hollywood si apoi Universal Artist Studio pe care le-a unit in MGM/US, iar apoi, in 1985, le-a vindut lui Ted Turner cu 1,5 miliarde de dolari.

In mod interesant, saga nu s-a oprit aici, iar el a cumparat studiourile din nou pentru 780 de milioane de dolari, le-a revindut pentru 1,3 miliarde de dolari, le-a recumparat inca o data, pentru ca, in final (in 2004), sa le vinda firmei japoneze Sony, pentru 2,9 miliarde de dolari.

In 1990 incepe sa-si indrepte atentia catre industria auto din Statele Unite si, in scurt timp, ajunge unul dintre cei mai mari actionari ai firmei Chrysler.

Pe baza datelor furnizate de revista Forbes, averea personala a lui Kirk Kerkorian depasea 16 miliarde de dolari inainte de criza economica din ultimii ani si, desi a inregistrat pierderi considerabile in acesti ani, Kerkorian inca este considerat ca unul din cei mai bogati oameni din SUA (printre primii 100).

Kirk Kerkorian este considerat si unul dintre cei mai generosi filantropi din Statele Unite, Armenia si comunitatile armenesti din Liban, California si Nevada fiind printre cei mai mari beneficiari ai generozitatii sale. El a mai donat mari sume de bani Universitatilor din Nevada si California, precum si mai multor spitale importante din aceste state.

Merita mentionat faptul ca donatiile lui Kerkorian in Armenia au venit cind tara era intr-o situatie extrem de grea, cind totalul cheltuielilor guvernului se situa la numai circa 400 de milioane de dolari, cind erau foarte putini aceia care investeau in tara. Desigur, ajutorul oferit de Kerkorian i-a determinat pe multi altii sa faca investitii sau donatii in Armenia, a facut sa creasca increderea populatiei in viitorul tarii, a ajutat direct la refacerea infrastructurii tarii si a ajutat la aparitia boom-ului in constructii din ultimul deceniu.

Astazi, Kirk Kerkorian a depasit frumoasa virsta de 92 de ani, iar  Armenia – precum si armenii de pretutindeni – il considera ca pe unul dintre cei mai importanti fii ai sai si, ca dovada a acestui fapt, guvernul Armeniei i-a acordat titlul de Erou al Republicii Armenia.

Dupa The Armenian Reporter
(traducere de Lanis Sahazizian)