PORTRETE din BUCOVINA | Preot Kajetan Kasprowicz (1854-1909)

Născut la 9 iulie 1854 în Cernăuți și mort la 4 noiembrie 1909 în Cernăuți, a fost un preot catolic de rit armean.
Al treilea și cel mai mic copil al comerciantului Mikołaj/Nikol Kasprowicz și al Elisabetei născută Agopsowicz , a avut doi frați mai mari : sora Rypsyma, născută în 1848, și Jakob Anton, născut în 1851.
A absolvit școala secundară în orașul natal în 1876, trecând cu success examenul final. După absolvirea liceului, Kajetan Kasprowicz a dorit să urmeze cariera funcționărească, înscriindu-se la Facultatea de Drept din cadrul Universității din Cernăuți. După finalizarea studiilor, și-a recunoscut vocația preoțească, astfel că a decis să abandoneze Dreptul, iar în anul 1879 s-a transferat la Facultatea de Teologie a Universității din Liov. În timpul studiilor de la seminar, Kasprowicz s-a bucurat de mare simpatie și recunoaștere în rândul colegilor. Conform cataloagelor, a fost un student foarte harnic, cu o minte ascuțită și un mare simț al umorului. Progresul exemplar în domeniul științific și caracterul său nobil i-au determinat pe superiorii seminarului să-l considere pregătit pentru a fi numit preot, după al treilea an de studii.
După ce a fost numit preot în anul 1882, și-a început activitatea de vicar la catedrala armenească din Liov. După doi ani de muncă pastorală, a fost transferat pe o poziție similară la Cernăuți. Delegarea tânărului preot în parohia din orașul natal a fost legată de dificultățile întâmpinate de parohul Florian Mitulski care, din cauza vârstei înaintate, nu mai putea participa activ în munca din parohie. După sosirea la Cernăuți, preotul Kajetan a preluat majoritatea responsabilităților din parohie. Abordarea muncii pastole și energia tinereții i-au atras simpatia credincioșilor din parohia Cernăuți. În semn de recunoaștere a muncii sale, autoritățile diecezane i-au acordat titlul de canonic general în 1891, dar Kasprowicz a demisionat după un an, asumându-și președinția parohiei armene din Cernăuți după decesul preotului Mitulski. În timpul activității sale din parohia Cernăuți, a câștigat recunoașterea membrilor parohiei, fiind un bun confesor și predicator. De asemenea, s-a dovedit un bun amfitrion, îngrijindu-se de biserica parohiei, pentru care a cumpărat noi obiecte liturgice și a refăcut fațada. Activitatea sa pastorală nu s-a limitat doar la Cernăuți, ci s-a extins în multe orașe ale Bucovinei. Preotul Kajetan Kasprowicz a realizat un nou amvon în Cacica, pe propria sa cheltuială, amplasat în fața Icoanei făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.
Preotul Kajetan Kasprowicz s-a implicat mult în activități patriotice și caritative pentru populația poloneză din Bucovina. Nu a fost vestit doar pentru predicile sale și implicarea sa în câteva organizații de caritate, ci a fondat un Internat Armeano-Catolic în Cernăuți, denumit după Arhiepiscopul Izaak Isakowicz, clădit pentru copiii săraci care studiau în toate școlile din Cernăuți. Internatul a fost fondat în anul 1896, fiind încununarea muncii de o viață a preotului Kasprowicz, care l-a condus și l-a îngrijit până la moartea sa. Locurile din internat erau rezervate pentru băieții catolici, cu prioritate pentru armeni. Rezidenții primeau cazare, mese și erau implicați în activități de îngrijire, cu diverse teme. Între 50-70 persoane locuiau în acest internat. Directorul și educatorul tineretului, preotul Kasprowicz, era parohul armean local. A fost foarte respectat de locuitorii orașului, apreciat pentru inima sa bună, deschiderea față de cei în nevoie și sensibilitatea față de sărăcia spirituală și materială. I-a ajutat și pe cei fără un acoperiș deasupra capului. După moartea sa, internatul a preluat numele Kasprowicz.
Preotul Kajetan Kasprowicz a suferit de diabet. A încercat să ascundă boala față de ceilalți, dar nu se știe cât de mult evoluase boala. Cu o zi înaintea morții sale, a chemat un elev, cu care împărțea mica sa cameră, spunându-i unde se afla cheia registrului de casă, care trebuia să fie predată imediat consilierului Schweiger, executorul testamentar, după moartea lui. Preotul Kajetan Kasprowicz a murit la Cernăuți, la 4 noiembrie 1909, și a fost îngropat în cimitirul local, într-un cavou alături de preotul Celestyn Torosiewicz, care îl botezase la 13 februarie 1855. Testamentul său prevedea ca modesta sa posesiune să fie lăsată internatului pe care l-a condus, iar trupul să-i fie dus la cimitir de tinerii cărora le-a fost devotat întreaga viață.
- Preotul Kajetan Kasprowicz s-a îngrijit ca elevii săi să păstreze ordinea. Când vedea că elevii făceau dezordine, nu le dădea atenție, dar începea să facă curățenie. Comportamentul preotului avea efect, căci elevii stânjeniți nu doar că făceau curățenie, ci organizau competiții între ei, pentru a vedea care face curățenie impecabilă.
- Preotul Kasprowicz iubea muzica. În calitate de director al internatului, a adus cărți cu cântece, partituri și instrumente.
- Preotul Kajetan Kasprowicz a fost unul dintre fondatorii Societății pentru Orbi și Surzi din Cernăuți.
- În anul 1908, a spus unuia dintre elevii săi că avusese un vis în anul 1904, în care o voce îi spunea că va muri în cinci ani. Apoi l-a rugat pe elev să se roage pentru sufletul lui.
Corina DERLA