Redactor

PORTRETE din BUCOVINA | Preot Franciszek Jakubowicz

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

https://ibb.co/PrS1gJB

Născut la 23 septembrie 1907, la Suceava, decedat la 29 septembrie 1972, la Cracovia, a fost preot armean catolic.

A fost fiul mezin al Helenei și al lui Krzysztof Jakubowicz . Tatăl său, Krzysztof Jakubowicz, era avocat în Suceava. Cartea de telefoane din anul 1909 conține numele său: Jakubowicz Christof locuia pe ulița feroviară din Suceava și era consilier la tribunalul districtual.

A absolvit Gimnaziul Superior Greco-Oriental din Suceava, iar în perioada 1932-1934 a servit în armata română ca ofițer de cavalerie. A efectuat studii teologice la Universitatea din Liov în anii 30, dar nu a mai apucat să fie numit preot, căci Arhiepiscopul Teodorowicz a murit în anul 1938, fiind numit preot abia în anul 1939 de către Arhiepiscopul greco-catolic Andrzej Szeptycki. 

Preotul Jakubowicz și-a îndeplinit misiunea la catedrala armenească din Liov și a supraviețuit războiului. Din anul 1939 a fost vicar la catedrala din Liov, apoi notar al curiei episcopale din 1941. După anul 1945, s-a mutat la Cracovia, unde a trăit toată viața. Din anul 1946, a celebrat misa în rit armean catolic la biserica Sfântul Iosif din orașul de adopție. Devine preot canonic onorific din anul 1958.

În anul 1961 se îmbolnăvește grav și paralizează. Cu permisiunea Arhiepiscopului de Cracovia, Karol Wojtyła, viitorul Papă Ioan Paul II, a putut oficia slujbe la domiciliu. A fost vizitat zilnic și îngrijit de Tomasz Janowski, profesor și viitor rector al Academiei Agricole din Cracovia. În anul 1968 a fost premiat de Arhiepiscopul de Cracovia, Karol Wojtyła.

Moare în 1972 la Cracovia și este îngropat în capela funerară Sfânta Ana din cimitirul Rakowicki, în cavoul preoților.

A fost un filatelist pasionat. A lăsat în urma sa o colecție semnificativă de timbre, iar multe dintre ele aparțin acum Curiei din Cracovia. Anterior morții sale, multe dintre lucrurile sale personale au fost donate către săraci.

Corina DERLA

Informațiile provin de la ruda sa, Jadwiga Walter, din partea surorii preotului, Zofia, și din dicționarul biografic al clerului catolic armean din Polonia.

2 Responses to PORTRETE din BUCOVINA | Preot Franciszek Jakubowicz

  1. Photo Retouche February 19, 2022 at 10:05 pm

    O varianta mai clara: https://ibb.co/PrS1gJB

  2. Mihai Stepan Cazazian February 20, 2022 at 3:30 pm

    Multumim frumos