PORTRETE | Cinci preoți armeano-catolici din BUCOVINA

Preotul Michał Antoni Romaszkan
Născut la 3 septembrie 1823, în Kuty/Cuturi, a murit la 24 februarie 1906, în Sniatin și a fost canonic al ritului armean catolic, paroh în Sniatin.
A fost fiul lui Paweł Anton Romaszkan și al Rypsymei născută Donigiewicz Moch. A avut o soră Katarzyna, căsătorită Ohanowicz, și un frate Deodat .
A absolvit teologia la Seminarul Arhidiecezan de rit latin din Liov. În perioada 1853-1860 a fost vicar și paroh asociat al parohiilor din Łyśc, Kuty și Horodenka. În 1862 a fost administratorul parohiei din Cernăuți și al celei din Suceava în 1863. Din 1864 a fost vicar la Liov, iar din 1871 a devenit preot paroh în Sniatin, unde a trăit până la finalul vieții, fiind îngropat acolo.

Szczepan Aristages Wojsterowicz
Născut în anul 1868 la Cernăuți, a murit la 4 aprilie 1904, tot la Cernăuți, și a fost preot catolic armean.
Provenea dintr-o familie armenească și era fiul Anei Elisabeta, născută Moszory, și al lui Franz Xaver. Avea un frate geamăn, Franz Ignaz.
A intrat în mănăstirea mechitariștilor din Viena și a fost numit preot în anul 1891. În anul 1904 a administrat parohia din Suceava pentru scurt timp.
A murit la 4 aprilie 1904 și a fost îngropat în mormântul familiei din cimitirul din Cernăuți.

Preotul Karol Bogdanowicz
Născut la 3 ianuarie 1865, în Coțmani, a murit la 25 ianuarie 1927, în Horodenka și a fost un preot armean catolic, canonic al catedralei din Liov.
A făcut parte dintr-o familie armeană. A absolvit gimnaziul din Cernăuți, apoi a studiat teologia la Universitatea din Liov. În 1888 a fost numit preot de către Arhiepiscopul Izaak Isakowicz. A fost vicar în Horodenka, Cernăuți și Liov. În 1892 a devenit administrator, în 1893 a devenit paroh al parohiei armeano-catolice din Suceava. În 1903 a fost numit canonic general al parohiei armene din Liov. De asemenea, a deținut funcții în consistoriu și la curtea arhiepiscopală.
În 1913, preotul Karol Bogdanowicz a fost transferat la rectoratul din Horodenka, cu titlul de canonic onorific. Perioada primului război mondial a fost dificilă pentru locuitorii din Horodenka. Trupele ruse au furat și au avariat proprietatea bisericii. Biserica, prezbiteriul, casa organistului, gardul și ferma necesitau renovări. Renovarea și construcția au fost efectuate în anii de după război, în cooperare cu comitetul parohial condus de Marian Krzysztofowicz. În decembrie 1923, preotul paroh Bogdanowicz a mulțumit pentru sacrificiu, atitudine și angajamentul dovedite. În noiembrie 1926, trei clopote de bronz au fost turnate în Institutul Felczyński din Kałusz, consacrate ulterior de preotul paroh. Grație eforturilor preotului Bogdanowicz, a fost renovată și capela Loreto din apropierea bisericii parohiale.
Karol Bogdanowicz a murit la 25 ianuarie 1927, iar parohia a fost preluată de preotul Adam Bogdanowicz.
Preotul Michał Romaszkan
Născut în 1850 la Cernăuți, mort la 8 august 1916 în Stanislau, a fost preot armean catolic, paroh în Stanislau.
A absolvit Facultatea de Teologie a Universității din Liov și a fost numit preot în anul 1873 de către Arhiepiscopul Grzegorz Szymonowicz . În perioada 1873-1882 a fost vicar în catedrala din Liov, secretar al Arhiepiscopului Grzegorz Romaszkan și angajat al băncii armenești Mons Pius. În 1882, după ce Izaak Isakowicz a preluat parohia din Stanislau ca administrator, devine preot paroh în 1883. A colaborat cu presbiterul Józef Teodorowicz (ulterior episcop), care fusese numit vicar în Stanislau, după numirea sa ca preot. A continuat acțiunile de refacere, după ce biserica fusese afectată de un incendiu, și a promovat cultul Doamnei Îndurărilor.
A fost, de asemenea, preot canonic onorific al catedralei armenești din Liov, decan de Stanislau, decorat cu Crucea Cavalerului Ordinului Franz Joseph. Era fluent în poloneză, germană, ucraineană, latină și armeană orientală.
A avut un frate Theodor și este stră-unchiul preotului Kazimierz Romaszkan.
Locuia pe strada Antoniewicza 8 în Stanislau, unde a murit din cauza tifosului. A fost îngropat în cimitirul local catolic.

Wiktor Piotrowicz
Născut în 1867 în Horodenka, mort la 13 aprilie 1931, în Liov, a fost un preot armean catolic.
Născut într-o familie armenească, era fiul lui Marian, medic și primar al localității Horodenka, și al Antoninei, născută Polowy, fiica unui cleric Greco-catolic. A avut un frate Leon, angajat al guvernului local din Horodenka.
În 1888 a absolvit gimnaziul din Brzeżany și a început studii teologice la Universitatea din Liov. În 1892 este numit preot de către Arhiepiscopul Izaak Isakowicz. Primul său post pastoral a fost la Cernăuți, unde a fost vicar. Ulterior devine vicar la Liov. De asemenea, a activat ca profesor de catehism la școlile elementare ale lui Grzegorz Piramowicz și Tadeusz Kościuszko. După ce Mikołaj/Nikol Mojzesowicz devine rector în Cuturi în 1902, cancelaria consistoriului armean este preluată de prelatul Piotrowicz. În 1904 a primit nominalizarea imperială pentru preot canonic general al catedralei armenești din Liov.
Preotul Wiktor Piotrowicz a iubit istoria și cultura armeană. În anul 1914 a demisionat din funcția de cancelar al consistoriului, pentru a se dedica complet cercetării. A adunat literatură și surse documentare despre armeni și organizarea lor religioasă. A plănuit să scrie și să publice o monografie a armenilor din Polonia, dar problemele sale de sănătate l-au împiedicat să realizeze acest lucru. Preotul Piotrowicz cunoștea limba și liturghia armeană și a predat în acest domeniu elevilor seminariști din arhidieceza armenească. De asemenea, a început să traducă breviarul armenesc pentru uzul surorilor Benedictine, dar nu a finalizat proiectul. A publicat în revista ”Mesagerul Sfântului Grigore” un articol cuprinzător despre calendarul bisericii armene. A fost un cunoscut bibliofil și expert în literatură teologică. Avea o mare colecție de cărți pe care le-a lăsat curții episcopale după moartea sa. A fost implicat în activități de caritate, inclusiv în Societatea Sfântului Vicențiu și cea a Protecției Prizonierilor. Era blând, bun și sărea în ajutor. După moartea sa a fost înhumat în cimitirul Łyczakowski.
Corina DERLA