Redactor

PORTRET: Vocea de Aur a Radioului – 75 de ani de la naşterea lui Paul Grigoriu

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Vineri, 6 martie, se împlinesc 75 de ani de la naşterea lui Paul Grigoriu, prozator, reporter, realizator, fost director adjunct şi director al Radio România. Viaţa sa a fost legată timp de 40 de ani de existenţa radioului public naţional, devenind una din vocile importante în peisajul media românesc – conform unor opinii chiar cea mai importantă voce a Radioului de după 1989. S-a remarcat prin emisiunile sale dinamice de la Radio Vacanţa, apoi prin celebrul radioprogram „Matinal” dar şi prin emsiunea de prânz „Sfertul Academic”. A fost un om de excepţie, un perfecţionist care s-a documentat îndelung pentru fiecare emisiune, reuşind să atingă, de fiecare dată, pragul cel mai înalt al profesionismului, a dovedit radiogenie şi un talent publicistic remarcabil, contribuind la creşterea audienţei şi a prestigiului postului public de radio.

Paul Grigoriu s-a născut la 6 martie 1945 la Bacău, fiind fiul Aureliei şi al lui Ioan Grigoriu, profesor.

A parcurs studiile primare, gimnaziale şi liceale în oraşul natal, iar în anul 1963 a absolvit Liceul „George Bacovia”.

S-a înscris apoi la Institutul Politehnic din Braşov, dar după un an renunţă la studiile tehnice, fiind admis, în toamna anului 1964, la Universitatea din Bucureşti, la Facultatea de Limbi Romanice, Clasice şi Orientale.

În anul 1967 a debutat cu poezie în revista „Amfiteatru”, iar în anul 1969, a absolvit studiile superioare cu specializarea franceză – spaniolă.

Tot în 1969 a fost bursier în Franţa, la Academie de Bordeaux – Universite de Pau.

În acelaşi an este admis prin concurs la Radiodifuziunea Română, Redacţia emisiunilor pentru străinătate (REPS), secţia franceză.

În legătură cu debutul la radio, Grigoriu recunoştea că: „Am început să colaborez cu Radio România Actualităţi acum 40 de ani pentru că eram complexat de ideea de a deveni profesor, de a-i învăţa pe alţii. Mi-am dat seama de asta abia în anul cinci de facultate când, făcând practică la un liceu din Bucureşti, am dat numai note de 2 tuturor celor care aveau doar 9 şi 10. Profesoara de la clasă m-a chemat apoi şi mi-a spus: „Eu mă străduiesc aici cu nişte oameni din cartier să-i scot la lumină, iar tu vii şi-i nenoroceşti”.

Tot despre începutul la radio, el a mai punctat: „Vreun an nici nu am înţeles despre ce este vorba. Când am înţeles cu adevărat despre ce este vorba, am înnebunit. Şi am făcut-o cu pasiune. Am făcut această meserie de-am înnebunit”. 

Postat de V. Brădăţeanu -06/03/2020

citește mai mult pe rador.ro

One Response to PORTRET: Vocea de Aur a Radioului – 75 de ani de la naşterea lui Paul Grigoriu

  1. Garabet Haciaturian March 7, 2020 at 1:35 pm

    La “Matinal” Paul Grigoriu avea o rubrica de retete;o parte din retete erau furnizate de un personaj fictiv ,inventat de Paul G., tanti Malina;in realitate ,tanti Malina era d-na Anahid Garabedian;felicitari (tardive) Paul Grigoriu pentru idee si pentru bucuria creata d-nei Anahid Garabedian care colabora cu mult suflet si placere la acea rubrica a emisiunii “Matinal”.