Mihai Stepan Cazazian

AUTOPORTRET / Elena Chobanian, jurnalist, realizatoare TV şi radio : “Prin răbdare şi cugetare lumea va cunoaşte pacea”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

elenaCând simţi tensiunea lumii, în loc să te plângi, ceea ce este o pierdere de timp şi energie, merită să creăm ceva. Tocmai aşa se nasc noile colaborări cu diverşi profesionişti din diferite domenii.  

De pildă, cu T. Tomkowiak şi K. Klimowicz am început recent un proiect pentru reviste, şi nu numai. Îmi place să combin jurnalismul, politica şi arta. Este ceva extrem de interesant, chiar dacă unii pot să critice această abordare a profesiei de jurnalist pe care o percep doar ca fiind o specialitate directă. Însă din acest amestec de fiecare dată ai posibilitatea să înveţi ceva nou, nu doar din domeniul tău, devenind astfel mai “bogat/ă” în interior.

 

 

 

 

Persoanele cu care se poate colabora

Cu acei care îşi ştiu valoarea şi preţul muncii, succesului. Majoritatea colegilor, prietenilor şi superiorilor mei, de exemplu, sunt bărbaţi, şi mă înţeleg foarte bine cu ei, deoarece sunt mai practici şi logici. Şi până acum nu am simţit nevoia mişcării feminismului, care uneori devine un fel de instrument în mâna unora, ca şi democraţia sau religia, de altfel (deşi în unele societăţi este necesar militantismul în favoarea femeilor pentru revendicarea luptei împotriva inegalității de sex, promovarea afirmării femeii în societate, lupta împotriva crimelor domestice).

Jurnalistul, politicianul şi simţul ruşinii

Incompatibile. Dacă totuşi simţi că ruşinea te sufocă, “divorţează” de aceste meserii sau de ruşinea propriu-zisă. Poate exista şi o altă abordare mai pozitivă, umanistă, ca şi teoría democraţiei dacă nu se pune în practică opusul gândirii realiste a istoricului, politicianului Niccolò Machiavelli.

Când nu vorbiţi

Atunci când este mult de spus.Star Elena 3

Sistemul politic preferat

Echilibru.

Când vă supăraţi

Valorez timpul, e păcat să-l risipim.

Cheia fericirii

Cei mai eminenţi gânditori nu au putut să dea un singur răspuns la această întrebare. Pentru mine, cel puţin, fericirea constă în familie şi bunăstarea ei, când războaiele tac, când văd îndrăgostiţi afară, când munca se face într-un mod responsabil şi operativ, şi eşti răsplătit ca atare în acest sistem capitalist, când ai curajul să spui “iertaţi-mă” după greşeli, ş.a.m.d. Cu alte cuvinte, tot ce contrazice acţiunile diplomaţilor.

Dorinţă ascunsă şi nerealistă

Colaborarea chibzuită a oamenilor de orice religie, tradiţie, mentalitate (sună a globalizare însă un este vorba de așa ceva). Când Ego-ul din fiecare om se va “înţelege” cu perseverenţa, răbdarea şi cugetarea, lumea va cunoaşte pacea.

 

 

 

13709880_1385512378142194_1684404971433434225_n

Klaudia Klimowicz, artist de make-up

«Consider foarte important ca persoanele cu care lucrez să mă inspire. De aceea cu T. Tomkowiak lucrez mai mult de şase ani, pentru că ne înţelegem chiar dintr-o privire. Ceea ce priveşte colaborarea cu Elena, pentru mine a fost o plăcere. Îmi place când după machiajul artistic femeia se uită în oglindă şi zâmbeşte, ceea ce înseamnă că munca mea nu a fost în zadar.  În această meserie este foarte importantă capacitatea de a putea folosi fiecare machiaj pentru o anumită situaţie: uneori trebuie să fie discretă şi aproape invizibilă, uneori expresiv subliniind avantajele femeii», – spune K. Klimowicz.

Tomek Tomkowiak, fotograf

“Unul din prietenii mei din Zanzibar mi-a spus odată: fiecare din cele cinci degete ale noastre sunt diferite, dar împreună ele formează un pumn armonios. Aşadar, cel mai important lucru este ca fiecare din acele elemente să se regăsească împreună. Acelaşi lucru este valabil și în arta  fotografiatului” – explică T. Tomkowiak.

“Colaborarea mea recentă cu Elena Ciobanian – continuă fotograful – a fost interesantă. De obicei, înainte de a începe orice colaborare discut cu persoana pe care trebuie s-o fotografiez, pentru ca să înţeleg psihologia individului respectiv şi să decid toate detaliile tehnice. De exemplu, Elena este modestă, calculată, precaută şi într-un corp nu foarte mare se ascunde o imensă empatie şi energie pozitivă, ce-şi păstrează ceva pentru sine, ca orice femeie, chiar în faţa obiectivului aparatului de fotografiat. Aşa că rezultatul fotografiilor depinde de cunoaşterea modelului respectiv”.