Redactor

PORTRET | DR.ARSEN CALPACCIAN (01.04.1926-21.03.2017)

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Descendent al unei familii respectabile armenești domnul Dr.Arsen Calpaccian s-a născut la Constanța pe data de 1 aprilie 1926 și a fost fiul lui Ervant de profesie bijutier și Arusiag Calpaccian profesoară de pian și limbă engleză,o doamnă fină și cultă.Unica soră pe care a avut-o a fost Beatrice, o minunată profesoară de pian cu un suflet nobil si generos.

Promoția 1946 a Liceului Mircea cel Bătrân din Constanța
în copilărie cu părinții și bunica 

A absolvit prestigiosul Liceu “Mircea cel Bătrân” din Constanța promoția 1946. După terminarea liceului a studiat medicina în cadrul Institutului Medico-Farmaceutic București pe care a absolvit-o în anul 1954 . După absolvirea facultății a fost medic rezident la Spitalul „Elias” din București dar la scurt timp a fost transferat la spitalul din Târgu Neamț unde a profesat până în anul 1955 după care a revenit în Constanța. A fost angajatul Spitalului Unificat Constanța în calitate de Medic Dermatolog ulterior devenind Medic Primar, un titlu profesional rar pe vremea aceea care se obținea greu dar care îți dădea un statut aparte. În anul 1971 a susținut cu succes teza de Doctorat la Institutul de Medicină și Farmacie București sub îndrumarea prof.Dr.Docent S.Longhin primind titlul științific de Doctor în medicină.Odată cu deschiderea Spitalului Județean Constanța a fost angajat la acesta unde a desfășurat o admirabilă carieră profesională. A rămas în memoria pacienților din Constanța , România și Europa întreagă pe care i-a tratat cu mare dăruire. Și în prezent la cunoscuta farmacie “Miga “din Constanța se pot solicita câteva din tratamentele unice elaborate de dr.Calpaccian Arsen. A iubit întotdeauna “Constanța lui”pe care a refuzat să o părăsească având nenumărate oportunități să plece din țară (și înainte de 1989) rămânând fidel orașului și țării în care s-a născut,a crescut si a fost educat. Doctorul Arsen Calpaccian a devenit „o legendă” prin felul în care și-a îngrijit bolnavii făcând tot ce este posibil prin înțelepciunea, încrederea și capacitatea sa de a pătrunde în tainele medicinii, a bolii dar și în sufletul omenesc.

la spital cu un coleg medic

Cu o minte clară și un raționament precis, bazat pe o gândire logică, dublate de muncă și pasiunea de a se perfecționa continuu, dr.Arsen Calpaccian în multe cazuri a vindecat suferințele pacienților fiind iubit de bolnavi și stimat de către colegii săi. Priceperea acestui mare medic cu siguranță va deține un loc de frunte în istoria medicinii constănțene , personalitatea complexă și realizările sale remarcabile ca medic  în lupta cu boala și suferințele pacienților. A fost un om plin de har, devotament și suflet plin de înțelepciune ,bunătate și înțelegere.A susținut valorile umane ,a impulsionat spre performanță tineri medici ,a fost mentorul a zeci de medici dermatologi care au trecut prin scoală medicală constănțeană.Cinstea și simplitatea vieții lui private,capacitatea lui profesională ,sinceritatea vorbirii ,linia dreaptă și energică a atitudinilor pe care le lua și puterea de muncă l-au ajutat să se impună atât în lumea medicală cât și în comunitatea orașului.

A fost un mare iubitor de teatru. Cu umorul său fin și rafinat a făcut parte din echipa de teatru a comunității armene din Constanța realizând împreună cu Serop Izraelian un gen de spectacol solicitat frecvent și intitulat „Momente vesele a la Tănase” care cuprindea dans,cântec , momente vesele și care culegeau aplauze la scenă deschisă.A făcut parte și din echipa artistică a sindicatului „Sanitas” unde a fost în distribuția piesei de teatru „O zi de odihnă” în regia lui Petru Mihail. Prin bunătatea sa a iubit și ocrotit căinii considerând că merită să fie protejați deoarece au un impact pozitiv asupra bunăstării emoționale ale omului.A fost un spirit veșnic viu, cu perpetuă inițiativă, jovial și prietenos, un om de mare valoare, iar valorile nu mor niciodată.Domnul doctor Arsen Calpaccian a fost un membru apreciat și stimat în cadrul comunității armene din Constanța.Va rămâne veșnic în memoria noastră ca o mare personalitate a orașului Constanta și a comunității armene din Constanța .

Dumnezeu să îl odihnească în pace !

Hasmig Ananian

*Mulțumesc doamnei Adriana Marshall (nepoata d-nului Dr.Arsen Calpaccian) pentru amabilitatea de a oferi date biografice și fotografii din arhiva personală a familiei.

One Response to PORTRET | DR.ARSEN CALPACCIAN (01.04.1926-21.03.2017)

  1. Magda Petrescu March 22, 2022 at 10:56 pm

    Ani de zile, dl. doctor a fost medicul dermatolog al familiei noastre. Statea pe aceeasi strada cu noi si cu Hasmig! Comunitatea armenilor a dat mereu, de-a lungul istoriei, oameni de o educatie deosebita care au lasat urme pe unde au trecut. Parca nici o alta comunitate nu a data atatea valori in diverse domenii si care sa fi ramas in memoria colectiva pentru rafinament, decenta, pacifism oriunde pe planeta asta. Una din putinele nationalitati care si-a facut din asta flamura de mandrie. Stiu, peste tot exista oameni buni si mai putin buni, dar experienta mea – mare, mica, cum e ea – nu a intalnit armean care sa nu aiba clasa.