Mihai Stepan Cazazian

PORTRET | ARA CIVIDIAN : Există un fir magic între orchestră și public

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

S-a născut la Constanța, un frumos oraș românesc de la malul Mării Negre. Locuiește în Getxo, are 48 de ani și o fiică de opt ani. Este instrumentist (violă) la BOS, Orchestra Simfonică din Bilbao, iar muzica este pasiunea lui.

Se simte cu inima armean, dar s-a născut în România, unde familia sa a ajuns fugind de genocidul pe care l-au suferit armenii de mâna turcilor. Ani mai târziu a emigrat și el, dar, din fericire, din alte motive. Muzica l-a adus la Bilbao în 1985 și a rămas aici. A crescut ascultând poveștile îngrozitoare pe care i le-a spus bunica lui, masacrul suferit de poporul său. El crede că masacrarea a două milioane de oameni „a schimbat profilul poporului armean”. El precizează că evenimentele nu i-au umplut de ură, „ci mai mult de dorința de a trăi viața și energia de a merge înainte”.

Iubește muzica, pe care a început să o studieze la vârsta de 7 ani, încurajat de mama sa, pasionată de pian. A învățat să cânte la vioară și la violă, dar s-a dedicat profesional acestui din urmă instrument. „În final, muzica te cuprinde și nu poți scăpa de magia ei”, spune Ara, care ocupă funcția de solist  violă la Orchestra Simfonică din Bilbao (BOS).

A început să cânte în Orchestra Simfonică din orașului natal, cu care a făcut turnee până în anii 1980, când orchestra s-a destrămat și muzicienii  au plecat. Petrece multe ore în Euskalduna [ Centru de conferințe și sală de concerte], sediul BOS, între concerte, repetiții, stagiunea Operei din Bilbao… Pentru el, „fiecare concert este un act unic”, chiar dacă repertoriul este cunoscut și scena, „un loc sacru care creează acel fir invizibil între muzică și public” .

Are o „fiică frumoasă”, Anaid, de opt ani care studiază muzica, pasiunea tatălui ei. Bach și Mozart sunt compozitorii preferați ai lui Ara, care consideră că „dacă toată lumea ar putea simți muzica puțin mai mult în interior, nu ar fi atâtea atrocități în lume.”

Cristina Angulo

După 20 minutos Bilbao

nota red. Articolul a fost publicat în 2006 dar, prin amabilitatea unui conațional, care l-a găsit, îl reproducem acum. Ara trăiește în continuare la Bilbao și are ceva mai mulți ani, față de momentul redactării articolului… Dar, în continuare, iubește muzica și ceea ce face.