Mihai Stepan Cazazian

Poetul Vasile Baghiu, la armeni

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Poetul Vasile Baghiu din Piatra Neamţ a participat, în perioada 16-26 octombrie, la Festivalul internaţional de literatură ARC de la Erevan, Armenia.  Vasile Baghiu este un tânăr scriitor nemţean (născut la 5 decembrie 1965 la Mastacăn, comuna Borleşti) care a publicat mai multe cărţi de poezie şi proză. Membru al Uniunii Scriitorilor din anul 1996, are în palmares şi câteva premii literare importante. El a fost invitat de către organizatori alături de scriitori din toată lumea şi a susţinut, atât în capitala ţării, cât şi în alte zone ale Armeniei, lecturi publice de proză şi poezie şi a participat la discuţiile, mesele rotunde şi workshop-urile, care au avut loc în fiecare zi a festivalului. De asemenea, programul a inclus vizite în regiuni şi locuri cu rezonanţă istorică şi culturală ale ţării gazdă.

Scriitorii invitaţi vor scrie impresii despre această vizită în vederea alcătuirii unei antologii care urmează să apară în anul 2013. Ediţia din anul acesta a festivalului este o parte a unui proiect cultural mai larg, prilejuit de desemnarea în 2012, de către UNESCO a Erevanului drept “capitală mondială a cărţii”.

Din România, alături de poetul din Piatra Neamţ, a mai fost invitată să participe la festival scriitoarea Ruxandra Cesereanu din Cluj Napoca.

de Nicolae SAVA

http://www.ziarulceahlaul.ro

Aproape două săptămâni de vizite, workshop-uri, lecturi publice, street poetry performances, discuții, întâlniri cu studenții în universități, într-o țară, Armenia, cu un trecut încărcat de cultură și un prezent încă neașezat… Am cunoscut scriitori speciali din mai multe părți ale lumii, am discutat cu ei, am văzut mănăstiri și muzee, orașe și locuri de la țară, au fost momente de poezie trăită și de comuniune sufletească, sub protecția gazdelor noastre atente și ospitaliere. Am avut șansa de a merge în această călătorie în Armenia împreună cu Ruxandra Cesereanu, o scriitoare aparte și o persoană deosebită, prietenoasă, cu care am putut discuta mai mult despre poezie, scris și viață. Și chiar dacă am șters, din greșeală, imaginile de pe cardul de memorie al aparatului foto, urmează să-mi adun gândurile și impresiile din această incursiune în țara lui Noe și a primului stat creștin și să le scriu, poate, în vederea publicării. Între timp, din fericire, primesc şi poze făcute de unii dintre scriitorii participanţi…

http://vasilebaghiu.blogspot.ro/2012/10/din-nou-acasa-dupa-o-calatorie-in.html