Andreea Barbu

PLOIEȘTI | Ansamblul Vardavar pe scena Festivalului „Alfabetul Conviețuirii”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

            În perioada 24-26 septembrie 2021, s-a desfășurat la Ploiești ediția a opta a Festivalului „Alfabetul Conviețuirii” organizat de Uniunea Elenă din România în parteneriat cu Primăria Municipiului Ploiești și Filarmonica Paul Constantinescu. Manifestarea a debutat la Palatul Culturii, în Sala Coloanelor. A urmat defilarea ansamblurilor și parada costumelor tradiționale. La acest amplu eveniment au participat peste opt sute de artiști din România și din Grecia. Pe parcursul celor trei zile au evoluat talentați performeri, reprezentanți ai tuturor minorităților naționale. Localnicii și turiștii au putut aprecia tradițiile etniilor de la noi, dar și din diferite zone ale Greciei. Alături de numeroasele spectacole, pe bulevardul Independenței au fost amplasate standuri cu tot soiul de produse și suveniruri.

Printre spectacolele oferite publicului s-a remarcat și cel al ansamblului Vardavar al Uniunii Armenilor din România care au dansat Baleni, Uzundara, Shalaxo, Shataxi și Papuri. Am putut admira și frumoasele costume tradiționale armenești care au sporit farmecul reprezentațiilor. De asemenea publicul a fost încântat de prestația grupurilor folclorice Kordes din Creta și Orpheas din Lefkada.

             Despre succesul acestui festival emblematic pentru orașul Ploiești am discutat cu Dragoș Gabriel Zisopol, deputatul Uniunii Elene din România.

Domnule deputat, cât de complicat a fost să organizați un asemenea festival în plin val patru al pandemiei? Observ că sunt sute de invitați și sunt respectate toate normele impuse de contextul sanitar.

– Mulțumesc că sunteți alături de noi, riscurile le cunoaștem toți, avem o primă planșă cu măsurile de prevenție, am discutat îndelung cu toate oficialitățile, cu toți cei care se ocupă de aceste probleme. Alături de noi este jandarmeria, poliția locală, primăria s-a implicat foarte mult, ca de fiecare dată. De fapt este un proiect inițiat de Uniunea Elenă și cofinanțat de primărie care ne oferă întregul sprijin. Sunt respectate toate regulile, ne-am dorit foarte mult să avem acest festival și este cea mai mare bucurie pentru mine că am reușit împreună. Sărbătorim în aceste zile frumoase unitatea în diversitate.

– Câte ansambluri sunt prezente și câți artiști au venit la festival? Este impresionant pentru public să urmărească un număr atât de mare de performeri?

foto facebook/alfabetul convietuirii

– Sunt peste opt sute de artiști care au avut dorința de a evolua pe scena din Ploiești. Sunt  patruzeci și cinci de ansambluri, trei grupuri și orchestre din Grecia, din Lefkada, Creta și Evia, un concert dedicat lui Mikis Theodorakis plecat de curând dintre noi. Avem și șase formații românești, începând cu reprezentanții Filarmonicii din Ploiești și continuând cu interpreții caselor de cultură din județul Prahova. Este un festival interetnic și cea mai mare bucurie este prezența minorităților naționale. În acest mod ne facem datoria față de noi și față de România care este o țară atât de primitoare. Am avut un concert Mahala Rai Banda, unul al Ioanei Sandu, unul cretan și peste douăzeci de ore de spectacole în cele trei zile ale evenimentului nostru.

Vă rog să vă referiți și la relațiile dintre comunitățile armeană și elenă.

—Este o prietenie care se exprimă înainte de toate prin creștin-ortodoxie. Acesta este elementul care a legat dintotdeauna cele două popoare. Pe de altă parte, avem elemente comune care ne-au apropiat de-a lungul timpului. Ne leagă o prietenie deosebită cu numeroși membri ai comunității armene. Astăzi, am fost martor când cei din trupa Vardavar s-au îmbrățișat cu membrii comunității grecești din Pitești. Legătura depășește conducătorii uniunilor, se regăsește și între tineri. Mă bucură enorm aceste momente și știu că acest festival este un prilej pentru a cunoaște și pe cei mai sfioși.

La ce evenimente să ne așteptăm din partea comunității elene în lunile care vin?

—Port în suflet Strada Armenească și planificăm multe manifestări, dar contează și evoluția restricțiilor. Până la finalul anului, încercăm să organizăm în București, Festivalul Elenismului la Teatrul Național. De asemenea, în Parlamentul României, ne vom întâlni cu olimpicii la limba neo-greacă, vom organiza lansări de carte și albume, vom participa la Târgul de Carte de la Salonic ca în fiecare an. Facem totul pentru tinerii noști minunați. Eu sunt profesor și îmi lipsesc studenții mei.

Domnule deputat, aveți un dans armenesc preferat? Echipa Vardavar vă mulțumește pentru invitație și dedică dansul Papuri dumneavoastră.

—Sunt mereu întrebat ce dansuri prefer. Ca profesor, vă spun că un student pregătit este mereu cel mai bun. Armenii, faceți show, același lucru este valabil și pentru celelalte ansambluri bine pregătite și vă mulțumesc pentru participare.

Mulțumesc și eu pentru interviu și posibilitatea de a fi prezentă la Ploiești, la Festivalul „Alfabetul Conviețuirii”.

Interviu și fotografii de Andreea Barbu