Mihai Stepan Cazazian

“Place D’Armenie” din Toulouse

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

P1040712

Recent călătorind prin sudul Franţei,am poposit în Toulouse,unul din cele mai mari oraşe ale Franţei. Am avut plăcuta surpriză să descopăr chiar în inima oraşului “Place D’Armenie” (Piaţa Armeniei). Aici se află o biserică armeană care face corp comun cu alte clădiri,dând impresia că  ar fi mai degrabă o casă de rugăciuni, nu am putut s-o vizitez, era închisă. Ceea ce m-a impresionat mai mult a fost scuarul cu flori din dreptul bisericii,unde se află o mare sculptură din rocă albă.

P1040711

P1040710

P1040713

P1040714

Fiind abordată în stil modernist (reprezintă un cap şi un trunchi de femei fără mâna stângă şi cu restul trupului contorsionat, disproporţionat – a se vedea foto -) mie mi s-a părut că sugerează cu multă subtilitate suferinţele poporului nostru şi genocidul, mă îndreptăţeşte să cred asta, plasamentul ei chiar în faţa bisericii. Sculptura se află în mijlocul unui bazin cu arteziene domoale,care curg permanent ducându-te cu gândul la lacrimile poporului armean. Este o înterpretare pe care o fac ştiind cu câtă fineţe abordează francezi o problemă mai delicată şi când nu vor să deranjeze “sensibilitatea”turcească.
În acelaşi scuar se află şi un Kacikar adus din Armenia.
Aşa se face că Toulouse-ul mi-a devenit imediat foarte simpatic şi-l consider un oraş deosebit de ospitalier şi plăcut,dovadă că inima unui armean poate fi cucerită foarte repede.
Sevag Hairabetian