Mihai Stepan Cazazian

PICTURĂ CU AROME DE ISTORIE…

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

                 La acest sfârșit de săptămână, la Botoșani a avut loc vernisajul expoziției “Pescarul de vise” al artistului plastic bucureștean Ovidiu Panighianț. Un eveniment așteptat de publicul local având în vedere că lucrările au fost prezente pe simezele Galeriilor de Artă “Ștefan Luchian” Botoșani- Colecția de artă timp de două săptămâni.

                Ovidiu Panighiant, membru al Uniunii Artiștilor Plastici (U.A.P.) București, nu este pentru prima dată în urbea moldavă. Printr-o bună colaborare cu sucursala locală a Uniunii Armenilor, Ovidiu a fost prezent cu o expoziție personală de caricatură în cadrul Festivalului de caricaturi și epigrame “Cik Damadian”- editia a II-a desfăsurat la Memorialul Ipotești în mai 2022.

               Acțiunea se încadrează în seria evenimentelor programate în ultimii ani de UAR Botoșani ce doresc să prezinte oameni de  cultură (scriitori, poeți, muzicieni, artisti plastici,etc) sau meșteri și meștesugari armeni. Au fost lansari de carte ale unor scriitori recunoscuti (Varujan Vosganian) precum și expozitii de covoare armenesti prezentate de ultimul meșter covorar armean din România (Bedros Krucian). De această dată, a fost rândul picturii, o expoziție excepțional prezentată de un mare critic de artă, dl. Marius Tița, o voce cunoscută și foarte apreciată în rândul colecționarilor de artă.

               In cadrul evenimentului a urmat si o prezentare de carte, o reeditare a unei ediții ieșite de sub tipar în anul 2001 cu prilejul împlinirii a 1700 de ani de la adoptarea creștinismului ca religie de stat in Armenia si 600 de ani de la infiintarea Episcopiei Armene de la Suceava, prin Hrisovul Domnesc dat de Alexandru cel Bun la 30 iulie 1401. Această noua aparitie, completata prin grija presedintelui comunitatii locale, Cristian Lazarovici, a fost prezentată de unul dintre cei care au contribuit la aparitia ei, dl. Gheorghe Median.

               Între cele două părți, a fost și un mic moment emoționant, o surpriză pusă la cale de Comitetul Director al Uniunii Armenilor, care a decernat, ca la fiecare sfârșit de an, Premiul de Excelență al Comunității Armene unuia dintre membrii care timp de peste 42 de ani a fost stâlpul acestei mici comunități, păstrând tradițiile, obiceiurile dar și în momentele grele, în cazul salvării patrimoniului la prăbușirea turlei bisericii Sfânta Treime sau când s-a dispus demolarea de către regimul comunist al sediului fostei Școli Armene din Botoșani.

Pe o vreme superbă de toamna târzie, arta și istoria, culoarea și trecutul si-au dat mâna pentru a bucura sufletele iubitorilor de cultură din Botoșani.

L. Cristescu

30.10.2022               

Leave a Reply

Your email address will not be published.