Mihai Stepan Cazazian

PIANISTUL  VAG  PAPIAN LA  FESTIVALUL  INTERNAŢIONAL  „GEORGE  ENESCU”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

            Pianistul armean Vag Papian din Israel îl va acompania pe celebrul violonist  isrealian     Maxim Vengerov, originar din Rusia, în recitalul susţinut în cadrul celei de-a XXIII-a ediţii a Festivalului Internaţional „George Enescu” de la Bucureşti, recital ce va avea loc în ziua de duminică, 24 septembrie, orele 16,30, în sala Ateneului Român. Programul va cuprinde lucrări de J. Brahms, G. Enescu şi C. Franck. Cei doi muzicieni vor susţine acelaşi program şi în cadrul unui recital în sala Thalia a Filarmonicii de Stat din Sibiu în ziua de vineri, 22 septembrie.

            Amintim că pianistul şi dirijorul armean de renume Vag Papian desfăşoară o bogată activitate concertistică. Ca pianist, Vag Papian a câştigat în 1979 premiul Concursului Viana da Motta de la Lisabona, după care a fost invitat să concerteze la St. Petersburg şi Moscova, unde a şi absolvit Conservatorul „Ceaikovski”. În 1982, s-a dus la St Petersburg să studieze dirijatul.

            În 1984,  azi celebrul dirijor Valery Gergiev l-a invitat să devină dirijor asociat la Orchestra Filarmonicii din Erevan, iar peste trei ani a devenit director artistic şi dirijor principal al acestei orchestre din capitala Armeniei. Din 1988, a colaborat şi cu Teatrul de Operă „Spendiarian” din Erevan, până în 1990, când a emigrat în Isreael., unde a colaborat, ca pianist şi dirijor, cu cele mai importante orchestre simfonice, concertând totodată în Europa, Canada, SUA, America de Sud, Extremul Orient.

            Recent a concertat cu Orchestra Filarmonicii din Erevan, sub bagheta dirijorului Eduard Topchjan, care a evoluat în 2006 , în studioul „Mihail Jora” din Bucureşti, la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio. La Bucureşti, Vag Papian a mai concertat la Festivaul Internaţional „George Enescu din 2001, când a dirijat Corul de copii din Viena.

            Vag Papian este partener al celebrului violonist Maxim Vengherov, cu care întreprinde turnee în întreaga lume. (M.K.)