Redactor

Pianistul și compozitorul de jazz Armen Donelian vine în România

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

ARMEN DONELIAN, profesor adjunct la The New School College of Performing Arts / Jazz (NY) timp de 34 de ani, a fost selectat pentru un proiect finanțat de The Fulbright Program la București, în perioada 3-19 mai 2022.

În România, Donelian – pianist și compozitor – va pregăti profesori, absolvenți și studenți ai Universității Naționale de Muzică în curriculum-ul de jazz, metode de predare, evaluare și dezvoltare a curriculum-ului.

De asemenea, Donelian va călători în perioada 14-15 mai în orașul istoric Brașov pentru a susține un concert de pian solo, urmat de o discuție, întrebări și răspunsuri în seria Jazz de cameră la Centrul Multicultural al Universității Transilvania.

Armen Hrant Donelian s-a născut din părinți armeni în Jackson Heights, New York City, la 1 decembrie 1950.

Mama lui Armen, Lillian Sarkisian Donelian (1915-1978), s-a născut în West New York. Părinții ei au emigrat în SUA în jurul anului 1905 din Damasc, Siria. Lillian provenea dintr-o familie artistică. Unul dintre frații ei, Pip, a devenit pictor, așa cum fusese și bunicul ei, iar un alt frate, Bart, cânta. Lillian, care și-a dezvoltat și dragostea pentru muzicădar a fost o mamă devotată pentru cei  patru copii (John, Gary, Armen și Margaret).

Tatăl lui Armen, Khatchik Ohannes Donelian (1914-1991), s-a născut în satul Bourdour (lângă Izmir). Avea doi ani când părinții săi, Ohannes și Elizabeth, au fugit din Turcia împreună cu copiii lor pentru a scăpa din Genocidul Armean. Au pierdut 27 de rude. Ohannes, creator de covoare orientale, a fost nevoit să abandoneze  afacerea profitabilă pe care o avea. El și familia lui au ajuns, în cele din urmă în SUA, unde și-a reluat activitățile în domeniul comerțului.

Donelianii țineau sărbători și adunări cu familia lor unde, de pe mese nu lipseau specialitățile armenești servite alături de mâncăruri americane. Întotdeauna, Armen a auzit în fundalul întâlnirilor înregistrări ale tatălui său de muzică clasică și armenească.

Armen Hrant Donelian este astăzi pianist, compozitor, profesor și autor de lucrări de jazz.  Cântă de la vârsta de șase ani. La 14 ani a susținut primul său concert cu o orchestră de jazz. A absolvit conservatorul (Universitatea Columbia) în 1972, a susținut numeroase concrete unde a interpretat și lucrări din clasicii muzicii universal. A cântat alături de figuri celebre din jazz Lionel Hampton, Sunny Rollins și alții.

Din 1975, Armen Donelian, membru fondator al Școlii de Jazz și Muzică Contemporană, a cântat ca pianist de jazz în mai mult de 25 de țări din întreaga lume și a înregistrat 14 albume.

În anii 1980 a creat ansamblul de jazz „Essence”. Predă muzică de jazz din 1986. A dezvoltat melodii armenești pentru jazz, a lansat un album împreună cu cântărețul Tatik Hovhannisyan și producătorul George Avagyan . De asemenea, a colaborat cu trompetistul armean Bari Danielyan și percuționistul Arto Tunjboyajyan . A susținut concerte în Armenia unde a ținut și cursuri de jazz.

Donelian a declarat : „Sunt dornic să fac schimb de idei cu oamenii din România, formal și informal, să ascult și să aflu mai multe păreri ale lor despre istoria europeană și evenimentele actuale  și să-mi împărtășesc opiniile despre lume așa cum îmi apar de pe această parte a jazului.”

Donelian speră că timpul petrecut în România le va oferi oamenilor noi perspective asupra muzicii, compunerii, cântării, studierii, predării și gândirii despre muzica de jazz.

În timpul vizitei în România sperăm că Armen Donelian se va întâlni și va avea un schimb de păreri cu maestrul Harry Tavitian pe care l-a întâlnit la un moment dat…

Gabriel Antonie Lazarovici

Armen Donelian, solo pian
„Cu privighetoarea și plângi” (de Sayat-Nova, trubadur din secolul al XVIII-lea)
CD-ul lui Armen Donelian, „Sayat-Nova: Songs Of My Ancestors” (Sunnyside)