Redactor

Peste 1.000 de pelerini la hramul Mănăstirii Hagigadar

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Pelerini din ţară, dar în special armenii, s-au întîlnit duminică  la Mănăstirea Hagigadar situată în  apropierea municipiului Suceava,  pentru cel mai important moment al Bisericii armene, Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului şi hramul Sfintei Maria n între credincioşi s-au aflat preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, care a venit însoţit de vicepreşedintele administraţiei judeţene , Vasile Ilie şi primarul municipiului, Ioan Lungu.

 

Peste o mie de credincioşi, printre care numeroşi armeni din România şi din diaspora, au participat, duminică, la Mănăstirea Hagigadar, din Suceava, la Sfânta Liturghie prilejuită de Adormirea Maicii Domnului, oficiată de arhimandrit Datev Hagopian, arhiepiscopul Bisericii Armene din România.

Potrivit tradiţiei, numeroşi credincioşi au urcat în genunchi dealul pe care se află biserica Hagigadar, care în traducere înseamnă “biserica dorinţelor”, după care au participat la Sfânta Liturghie, oficiată de arhimandrit Datev Hagopian, arhiepiscopul Bisericii Armene din România împreună cu un sobor de preoţi printre care parohul bisericii armeneşti din Suceava, Azad Mandalian.
Credincioşii au înconjurat, în genunchi, de trei ori biserica pentru îndeplinirea dorinţelor, printre cei care au participat la acest ritual fiind numeroşi tineri care s-au rugat pentru sănătate, dar şi pentru găsirea unui loc de muncă.
La această slujbă au participat preşedintele Uniunii Armenilor din România, senatorul Varujan Vosganian, deputatul comunităţii armene, Varujan Pambuccian, ambasadorul Republicii Armenia la Bucureşti, Hamlet Gasparian, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, primarul Sucevei, Ion Lungu.
După slujbă, credincioşii au fost binecuvântaţi, de arhimandritul Datev Hagopian rostind, în limba armeană, o rugăciune pentru sănătatea celor prezenţi, iar apoi preoţii au împărţit struguri.
Preşedintele Uniunii Armenilor din România, Varujan Vosganian, a declarat că Suceava are capacitatea extraordinară de a atrage pelerini de pretutindeni, de a fi un loc în care credinţa se împleteşte cu speranţa şi nu doar pentru armeni, ci pentru pelerini de pretutindeni.
Soţii  Maria şi Andrei Avedic Gheorghiu, ambii în vârstă de 90 ani, sunt  români stabiliţi în SUA. Ei vin  în fiecare an la marea sărbătoare a mănăstirii şi, fac rugăciuni către Fecioara Maria. “Sunt sucevean şi armean. Sunt plecat de 42 de ani în America, însă de după 1989 vin în fiecare an aici, iar pe vremea când mă ţineau puterile veneam şi de 4-5 ori pe an.  Revenim pe aceste locuri cu mare drag şi mai ales vin de fiecare dată însoţit de soţie, care este ortodoxă , dar mi-a fost alături mereu. Avem împliniţi 66 de ani de căsnicie. Ne rugăm să ne ţină Fecioara Maria în viaţă şi să avem o bătrâneţe cât mai uşoară. Biserica aceasta situată pe acest deal aş putea spune că m-a crescut”, ne-a spus Andrei  Avedic Gheorghiu care stă alături  de soţie şi de una dintre nepoate, Cecilia.

Între pelerini s-a aflat şi un grup de 80 de copii de etnie armeană care se află în această perioadă la tabăra de vară a tinerilor armeni la Cetatea Zamca din Suceava .
Specific acestui cult este faptul că hramul este întotdeauna duminica, indiferent în ce zi a săptămânii cade 15 august (Ziua Sfintei Maria). Anul acesta, Hramul Sfintei Mării, respectiv 15 august  cade  într-o zi de luni,  motiv pentru care potrivit ritualului, hramul se face în duminica care precede ziua de 15 august.

foto Paul Agopian
Bucatele specifice hramului sunt tradiţionale armeneşti ( vezi video Monitorul de Suceava). Cel mai important fel este supa de vită cu «urechiuşe» , un fel de colţunaşi minusculi umpluţi cu carne de vită. Supa se numeşte Hurud şi,  conform tradiţiei, fiecare “urechiuşă” duce cu ea o dorinţă a aceluia care a facut-o. Felul doi este, întotdeauna, pilaf cu carne de vită. În acest an, pelerinii însă au primit mâncare la pachet dat fiind faptul că  Mănăstirea Hagigadar se află în renovare.   (C.S.)

dupa  OBIECTIV