Mihai Stepan Cazazian

Pelerinajul la mănăstirea armenească Sfântul Apostol Tadeu din Iran înscris pe lista patrimoniului imaterial al UNESCO

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Joi, 17 decembrie 2020, Comitetul interguvernamental pentru protejarea patrimoniului cultural imaterial, (organism al UNESCO) întrunit în cea de-a cincisprezecea sesiune, a decis să înscrie „pelerinajul la mănăstirea Sfântului Apostol Tadeu” pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanitate.

Pelerinajul anual de trei zile de la Mănăstirea Sf. Apostol Tadeu din nord-vestul Iranului are loc în fiecare an în luna iulie. Pelerinajul venerează doi sfinți eminenți: Sfântul Tadeu, unul dintre primii apostoli care au propovăduit creștinismul, și Sfânta Santukhd, prima femeie martir creștină.

Cei care dețin aceste elemente [ ceremonii, pelerinaj etc] sunt populația armeană din Iran, irano-armenii cu domiciliul în Armenia și adepții Bisericii Apostolice Armene. Pelerinii se adună în Tabriz înainte de a pleca la mănăstire. În fiecare an parcurg 700 de kilometri de la Erevan până la mănăstire.

Ceremoniile includ liturghii speciale, procesiuni, rugăciuni și posturi. La final are loc o Sfântă Liturghie cu Sfânta Împărtășanie. Momente speciale sunt rezervate spectacolelor tradiționale de folclor armenesc și se servesc mâncăruri tradiționale.

Pelerinajul este principalul eveniment social și cultural al anului. Deoarece participanții stau în corturi apropiate unii de alții, sentimentul de comunitate este consolidat. Mănăstirea a fost un loc de pelerinaj de peste nouăsprezece secole.

Cu toate acestea, în anii puterii sovietice în Armenia, participarea la pelerinaj a fost interzisă. Purtătorii acestei tradiții au păstrat amintiri culturale ale pelerinajului și le-au transmis familiilor și comunităților. Abia după independența din anii 1990, pelerinajul din Armenia a fost reluat.