Mihai Stepan Cazazian

„Pe urmele armenilor din Suceava”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

scoala altfel

Elevii clasei a VI-a A de la Școala Gimnazială Nr.8 Suceava au participat la  drumeția tematică „Pe urmele armenilor din Suceava medievală” în cadrul Sptămânii Școala Altfel, în ziua de 19 aprilie 2016. Activitatea a urmărit valorificarea cunoștințelor referitoare la Suceava mediavală dobândite de elevi în cadrul opționalului „Suceava medievală – vatră de spiritualitate multiculturală” desfășurat pe parcursul clasei a VI-a. Un capitol important al opționalului s-a referit la prezența armenilor în Suceava, de aceea, prin această drumeție s-a urmărit identificarea în teren a urmelor concrete ale  acestei comunități în orașul nostru.

Turul istoric a vizat obiectivele armenești, pornind de la Mănăstirea Zamca, Biserica Turnu Roșu, Cimitirul Armenesc, Ulița Armenească (singura stradă a orașului care păstrează denumirea medievală), Biserica Sf. Cruce și  Școala Armenească.

Elevii au folosit informațiile dodândite în orele de opțional pentru a descrie bisericile armenești, observând detaliie arhitecturale, influnețele stilurilor (moldovenesc și gotic), fortificația Mănăstirii Zamca, pietrele funerare din Cimititrul Armenesc.

suceava 1

Explicațiile competente ale ghidului nostru, doamna Corina Derla, au  completat  cunoștințele elevilor și au sporit atractivitatea activității. Strada Armenească și-a dezvăluit numeroasele taine, fiind prezentată fiecare casă în parte.

suceava 2

suceava 3

Punctul culminant al activității l-a reprezentat vizitarea bisericii Sf. Cruce și a Școlii armenești, cu expoziția deosebit de interesantă de aici. Întâlnirea cu președintele filialei din Suceava a Uniunii Armenilor din România, dl. Ioan Foit și cu părintele Azad Mandalian a avut un impact deosebit asupra elevilor, secvențele privind istoria și religia armenilor, prezentarea personalităților armenești din Suceava de către doamna Corina Derla, au dezvăluit aspecte interesante, chiar fascinante despre această comunitate.

Profund impresionați, elevii și profesorii participanți la această activitate, au apreciat rolul și importanța contribuției acestei comunități la conturarea identității și a patrimoniului spiritual al Sucevei.

Profesori:  Rangu Magdalena – istorie

Andoni Angelica – religie

Școala Gimnazială Nr.8 Suceava

suceava 4