Mihai Stepan Cazazian

Pe 27 octombrie 1999 a avut loc sângerosul atac armat din Parlamentul Armeniei

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Cu douăzeci și doi de ani în urmă, pe 27 octombrie 1999, Armenia a fost zguduită de atacul asupra Parlamentului armean, care a decapitat guvernul fiind asasinați prim-ministrul armean Vazgen Sargsyan, președintele Parlamentului Karen Demirgyan, ministrul Leonard  Petrosyan și cinci parlamentari : Yuri Bakhchyan, Rouben Mirzoyan, Mikhail Kotanyan, Henrikh Abrahamyan și Armenak Armenakyan.

Armenia și lumea care descoperea imaginile acestei
execuții  în direct au fost zguduite de
aceste asasinate comise de un comando armat care a intrat în Sala de ședințe a
plenului  Parlamentului.

Cei 5 bărbați s-au
predat autorităţilor ziua următoare și în 2003 au fost condamnaţi la închisoare
pe viaţă pentru crimă. În timpul procesului, cel care s-a declarat liderul
grupului, jurnalistul Nairi Hunanian a declarat că omorându-l pe premier, a
ajutat la readucerea ordinii constituţionale în Armenia și a întărit poziția
preşedintelui de atunci, Robert  Kocearian.

Radio Europa Liberă comenta la 10 ani de la atentate că : „Procesul s-a încheiat brusc, în momentul în care Hunanian părea că intenționează să  dea noi informații despre crimă și despre cine ar fi comandat-o. Unul din cei cinci, a fost găsit spînzurat în celulă în aprilie 2004. S-a spus că s-a sinucis.

Dupa atentat, popularitatea președintelui Kocearian a crescut și i-a permis, în anii ce au urmat, să distrugă incipientele instituții democratice din Armenia. Parlamentul şi-a pierdut din valoare. Cel mai important post de televiziune independent şi-a încetat activitatea. Partidele politice au pierdut din importanță, ajungând să fie aproape inexistente.

În ziua morții, premierul Sargsyan se întâlnise cu adjunctul secretarului de stat american, un surâzător Strobe Talbott și era foarte probabil să se ajungă la un acord cu Azerbaijanul în legatura cu enclava Nagorno Karabagh. Moartea premierului a împiedicat orice progres pentru următorii ani și a dat înapoi democrația ce se putea naşte în această țară din frământatul Caucaz de Sud.”

Astăzi, la 22 de ani de la acele evenimente, misterul planează, încă, asupra  motivelor care au dus la acest act precum  și asupra celor care au comandat asasinatele. 10 martori importanți au dispărut deja. Nattela Galstyan, mama lui Naīri și Karen Hunanyan, șefii comandoului ucigaș, a fost găsită  înecată în 2002. Hasmik Abrahamyan, un alt martor, a fost găsită spânzurată în 2004. Lucra la serviciul registratură al Parlamentului. Jurnalistul Televiziunii  Armene, Tigran Naghdalyan a fost ucis în fața locuinței sale în 2002. Alți martori au murit în circumstanțe suspecte, cum ar fi electrocutare, accident de mașină, atac de cord în celula închisorii …

În 27 octombrie 2018, premierul Nikol Pașinian a declarat că Justiția armeană trebuie să caute noi elemente în dosarul atacului pentru redeschiderea dosarului. Misterul rămâne în continuare pe această pagină neagră a istoriei Armeniei care a marcat amintirile noastre pentru totdeauna. Comandantul comandoului, Naïri Hunanyan, condamnat pe viață își continuă pedeapsa. El a cerut fără succes eliberarea sub supraveghere.