Simona Paula Dobrescu

PATRU capodopere ale pictorii italiene vor fi expuse în ARMENIA

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Proiectul expozițional intitulat” Venezia e Piazza San Marco. Il Settecento in quattro capolavori”[Veneția și Piața San Marco. Secolul al XVIII-lea reprezentat prin patru capodopere] susținut de Președintele Republicii Italiene, cât și de cel al Republicii Armenia, face parte din inițiativele culturale promovate de Ambasadorul Italiei la Erevan, Vincenzo Del Monaco.                                                    

Din 3 septembrie și până în 4 octombrie 2020, cele patru capodopere care fac parte din Colecția Casei Muzeu ca Fundației Paolo și Carolina Zani pentru artă și cultură, vor fi expuse la Erevan, la  Președinția  Republicii Armenia, în timp ce Italia în aceeași perioadă va prelua conducerea Rețelei Institutelor Europene de Cultură (EUNIC) în aceeași țară. 

Este vorba de patru picturi în care diverși autori înfățișează Piața San Marco și monumentele care o caracterizează, ce aparține Serenissimei Veneția, Republica Maritimă care a prosperat datorită unui popor de navigatori. Poetul italian Petrarca, într-o scrisoare adresată lui Pietro di Bologna în 10 august 1321, elogiază Veneția ca un oraș al libertății, al justiției și al păcii, capabilă să ofere un refugiu sigur  tuturor celor care-l căutau, în special celor buni și valoroși.                                   

Piața San Marco, autor Canaletto (Giovanni Antonio Canal)
Veneția 28 octombrie 1697-19 aprilie 1768
Piața San Marco, autor Bernardo Bellotto
Veneția 30 ianuarie 1721 – Varșovia 17 octombrie 1780

Cei patru artiști Canaletto, Bellotto, Marieschi și Guardi, fiecare în mod divers, folosind culori “calde” sau intense, au înfățișat Piața San Marco în care se împleteau interese politice, ceremoniale, sociale, religioase ale epocii și care reprezenta, simbolul bogăției și puterii Dogelui Veneției. Pictorii fac parte din grupul de artiști entuziaști în a reda frumusețea peisajelor naturale cât și farmecului încântător al orașelor în evoluție. În operele lor au decis să reprezinte, cu mult succes, peisajele orășenești, în acest caz Veneția cât și pe  locuitorii ei, adoptând  unul din genurile cele mai cunoscute și iubite de pictură din secolul al XVIII-lea, numit “vedutismo”.

Piața San Marco, autor Michele Marieschi
Veneția 1 decembrie 1710-18 decembrie 1743
Piața San Marco, autor Francesco Lazzaro Guardi
Venezia 5 octombrie 1712-Cannaregio 1 ianuarie 1793

Deschid o mică paranteză…Precizez celor care vor citi aceste rânduri, amintind în mod special prietenilor de la București, că Muzeul Național de Artă din capitala României, acum doi ani, a expus alte opere ale artiștilor menționați în acest articol, în care se putea admira splendoarea Veneției, mai ales a lagunei.                                     

Simona Paula Dobrescu

One Response to PATRU capodopere ale pictorii italiene vor fi expuse în ARMENIA

  1. Pingback: Vene?ia ?i Pia?a San Marco la Erevan | araratonline.com