Mihai Stepan Cazazian

PATRIMONIU / În 2017 Matenadaranul a primit noi manuscrise și documente prețioase

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

2017 a fost un an plin de evenimente pentru Matenadaran – Institutul Mesrop Mashtots al Manuscriselor Vechi, a declarat directorul interimar  Vahan Ter-Ghevondyan.

Vahan Ter-Ghevondyan

“De obicei, rezumăm rezultatele activității noastre de cercetare publicând monografii, articole, precum și rapoartele cercetătorilor noștri de la diferite conferințe științifice. În acest sens, anul 2017 depășește rezultatele anilor anteriori,  numărul articolelor științifice din anul 2017 fiind de trei ori mai mare, față de 2015.  Dacă în anul 2015 au fost publicate 50 de articole, în anul 2017 au fost publicate  peste 150 de articole și aproape 90 în 2016. Aceste articole au importanță în domenii ca : filologia, istoriografia, critică de artă etc. ” – a  spus Vahan Ter-Ghevondyan.

În acest an, la Matenadaran au avut loc patru conferințe științifice internaționale. Una dintre ele a fost dedicată celei de-a 350-a aniversări a publicării Bibliei în limba armeană. Ca parte a următoarei conferințe științifice, specialiștii din țările CSI se vor întâlni în principal pentru  restaurarea și digitalizarea manuscriselor și documentelor. În 2017 a avut loc și cea de-a treia Conferință  a Tinerilor Cercetători care au prezentat rapoarte de un înalt nivel științific. De asemeni, cercetătorii  de la Matenadaran au participat la conferințe internaționale și reuniuni științifice organizate de universitățile de vârf din lume.

O expoziție a fost organizată la Amsterdam pentru a sărbători cea de-a 350-a aniversare a publicării Bibliei în limba armeană. Au fost prezentate și alte cărți vechi și prețioase.

Pagină din Biblia de la Amsterdam

O altă expoziție a avut loc și la Matenadaran, dedicată celei de-a 300-a aniversări a Congregației Mekhitariste din Veneția.

Vahan Ter-Ghevondyan a mai spus că anul 2017 a fost important și în ceea ce privește donațiile. Astfel în fondul bibliotecii au intrat  manuscrise valoroase, donate de un armean din Iran, Avo Hovhannisyan care a mai donat și cîrți vechi. Au mai fost primate donații trimise din Franța.

Colecția de manuscrise a  Matenadaranului depășește 20.000 de piese, majoritatea fiind donații. 17.000 dintre acestea sunt în armean, restul în arabă, persană, greacă etc.

Printre activitățile în desfășurare, directorul interimar a subliniat continuarea procesului de editare a listelor  de manuscrise armeane. S-a ajuns la volumul 9 iar munca de editare va continua și în anii viitori.