Redactor

PATRIMONIU | Complexul monahal armean Sfântul Toma (Surp Tovmas) din Van (Armenia de Vest) a fost transformat în grajd

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Complexul monahal armean Sfântul Toma (Surp Tovmas) din Van (Armenia de Vest) datând din secolul al XI-lea este o adevărată ruină și a fost transformat în grajd. Biserica Sfântul Toma a fost, de asemenea, victima căutătorilor „tezaurului armenilor” care au săpat în pământ, la temelia construcției, în căutarea bogățiilor presupus ascunse de armeni în timpul genocidului din 1915, indică o publicație turcă.

Mănăstirea Sf. Tovmas datează din secolele X-XI și este situată aproape de vârful unui deal sterp cu vedere la lacul Van. Este situată lângă vechiul sat armean Gandzak, cunoscut astăzi sub noul său nume turcesc, Altinsac. Conform inscripției de pe biserică, mănăstirea a fost restaurată în 1581 iar zidurile au fost construite în jurul ei în 1671. Întregul exterior a fost restaurat în 1801. Mănăstirea a funcționat până în 1915.

Există un cimitir armenesc la 100 de metri vest de mănăstire, în care un număr mare de pietre funerare au supraviețuit până în prezent.

Complexul în ruină este neglijat de turiști și potrivit autorităților locale – în cea mai mare parte kurzi – o renovare a acestei biserici ar avea ca efect atragerea vizitatorilor, turismul fiind important pentru regiunea Van. Dar autoritățile turce par să ignore pentru moment renovarea acestui complex monahal din secolul al XI-lea, permițând deteriorarea, în continuare a unei moșteniri unice armenești.

Krikor Amirzayan

armenews.com