Mihai Stepan Cazazian

PATRIMONIU / Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul din Turcia reconstituită în desene

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Timp de mai mulți ani, Jean Gureghian, cofondator  al  Fondului armean din Franța,  și al  Comitetului  24 aprilie (în prezent CCAF), arhitect, muzician și pictor a fost preocupat  de reconstituirea în desene a  bisericilor armenești, aflate în ruină, din Turcia. În urmă cu doi ani a publicat un album, pe această temă, intitulat « Arhitectura  armeană »(Editura Geuthner  2016).

O realizare important este planul și desenul Catedralei Sfântul Ioan Botezătorul din Bagavan, situată la 70 km vest de Muntele Ararat, în regiunea Bagrevand, acum în Turcia.

Bagavan ar însemna “loc  divin”. Aici  regele Tiridates al III-lea și familia sa  au fost botezați, în anul 301, de către Grigorie Luminătorul, care a depus în acest loc moaște ale  Sf. Ioan Botezătorul.

Catedrala a fost construită de arhitectul Israel Koraghtjetsi între anii 631 și 639. A fost cea mai mare clădire din Armenia din acea perioadă fiind în stare de funcționare perfectă până în 1915 când a fost demolată iar  fotografii  recente arată un teren plat, chiar și pietrele clădirii dispărând.