PATRIMONIU / Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul din Turcia reconstituită în desene
Timp de mai mulți ani, Jean Gureghian, cofondator al Fondului armean din Franța, și al Comitetului 24 aprilie (în prezent CCAF), arhitect, muzician și pictor a fost preocupat de reconstituirea în desene a bisericilor armenești, aflate în ruină, din Turcia. În urmă cu doi ani a publicat un album, pe această temă, intitulat « Arhitectura armeană »(Editura Geuthner 2016).
O realizare important este planul și desenul Catedralei Sfântul Ioan Botezătorul din Bagavan, situată la 70 km vest de Muntele Ararat, în regiunea Bagrevand, acum în Turcia.
Bagavan ar însemna “loc divin”. Aici regele Tiridates al III-lea și familia sa au fost botezați, în anul 301, de către Grigorie Luminătorul, care a depus în acest loc moaște ale Sf. Ioan Botezătorul.
Catedrala a fost construită de arhitectul Israel Koraghtjetsi între anii 631 și 639. A fost cea mai mare clădire din Armenia din acea perioadă fiind în stare de funcționare perfectă până în 1915 când a fost demolată iar fotografii recente arată un teren plat, chiar și pietrele clădirii dispărând.