Mihai Stepan Cazazian

PATRIMONIU ARMENESC | Declarația Sfântului Scaun al Bisericii Armene

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Recent, autoritățile azere în persoana ministrului culturii au lansat o nouă inițiativă anti-armeană.

Potrivit acestuia, un „grup de lucru de istorici și arhitecți” specializat în cultura albaneză [caucaziană], format din specialiști locali și străini, a fost format în Azerbaidjan cu scopul de a șterge „urmele false lăsate de armeni” asupra presupuselor altare albaneze.

Sfântul Scaun de la Ecimiadzin condamnă ferm această inițiativă a autorităților azere, pe care o consideră un atac la adresa drepturilor omului și a civilizației cu manifestări permanente de ostilitate și ură față de Armenia, Arțakh și poporul armean.

Identitatea armeană a altarelor creștine din Arțakh care au intrat sub controlul Azerbaidjanului este o realitate stabilită științific și nu poate fi contestată în cadrul unei reflecție raționale și obiective.

Sfântul Scaun din Ecimiadzin face apel la toate țările implicate în soluționarea conflictului din Karabakh. În primul rând, co-președinților Grupului OSCE de la Minsk, Bisericii și organizațiilor religioase surori, organizațiilor internaționale specializate, să răspundă cu cea mai mare severitate acestui genocid cultural comis în mod deschis de Azerbaidjan și să prevină aceste noi acte de vandalism și noi manifestări de același fel.

Centru de informare
al Catolicosatului Tuturor Armenilor

Ecimiadzin 8 februarie 2022