Mihai Stepan Cazazian

Pastorala de Paște a Preasfinției Sale Episcop Datev Hagopian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

SFÂNTUL PAȘTE

„Astăzi îngerii din înălțimi

se bucură împreună cu oamenii

cei care au coborât din ceruri, dau veste lumii:

astăzi bucurați-vă! Hristos a înviat din morți”

(imn bisericesc)

          „De ce îl căutați pe cel viu între cei morți? Nu este aici, ci a înviat.” (Luca 24:5-6). Iată, prin aceste cuvinte îngerul vestește slăvita Înviere a Domnului nostru Iisus Hristos.

De secole, toți creștinii sărbătoresc amintirea celei mai mari întâmplări a istoriei mondiale: biruitoarea Înviere a Domnului Iisus Hristos, care este biruința vieții asupra morții, biruința luminii asupra întunericului, a binelui asupra răului, a păcii asupra războaielor. Într-adevăr, Iisus Hristos prin sacrificarea propriei Persoane a sfărâmat groaza față de moarte și a învins-o așa cum spune cuvântul imnului bisericesc: „Cu moartea, pe moarte călcând”

Prin taina luminată a Învierii, noi, ca primii dintre cei ce-L urmează pe Hristos, împreună cu tot poporul sărbătorim biruința Învierii, văzând în Ea nu numai Slăvirea Domnului, ci și drumul nostru secular și viața noastră precum aceea a lui Hristos, având credința că acesta este o izbândă a noastră și imboldul nostru spre un viitor luminos și înalt.

Bineînțeles că slăvita zi a învierii Domnului, precum și alte sărbători domnești, nu pot a fi considerate a fi simple petreceri și simple zile de sărbători trecătoare. Cu astfel de gânduri nu poate supraviețui un popor.

De fiecare dată când primim vestea Sfântului Paște, nu putem să nu ne amintim de acea cale dificilă pe care a pășit Domnul  întru biruința învierii adusă ca folos mântuirii noastre, ce ne aduce speranță, credință și înțelepciunea de a înțelege acea cale groaznică pe care au pășit înaintașii noștri, o cale a vieții însușită, adevărată, dreaptă și bineplăcută lui Dumnezeu.

De fiecare dată când lumina dimineții pascale se aprinde pe cerul nostru, nu putem să nu o slăvim deoarece ne-am făcut vrednici de ea ca și creștini cum, de asemenea, nu putem să nu pomenim în rugăciunile noastre pe toți cei eroi vrednici de rai, care și-au vărsat sângele sfânt pentru Hristos și patrie. Fie ca binecuvântarea Învierii să lumineze sufletele lor și pe noi să ne facă vrednici a ne numi urmașii lor.

Iubite cititor,

Plini de tainica biruință a Învierii, ne rugăm la Bunul Dumnezeu ca să conducă poporul nostru pe potecile ce duc spre înviere având în minte: ”Tot trupul este ca iarba şi toată mărirea lui, ca floarea câmpului! Se usucă iarba, floarea se veştejeşte, că Duhul Domnului a trecut pe deasupra. Poporul este ca iarba. Iarba se usucă şi floarea se veştejeşte, dar cuvântul Dumnezeului nostru rămâne în veac!”(Isaia. 40:6-8)

 

HRISTOS A ÎNVIAT DIN MORȚI

BINECUVÂNTATĂ ESTE ÎNVIEREA LUI HRISTOS

UN PAȘTE FERICIT!