Mihai Stepan Cazazian

ARMENIA | Pașinian câștigă alegerile legislative, opoziția le contestă

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

EREVAN, 21 IUNIE 2021 (AFP) – Premierul armean Nikol Pașinian a câștigat cu o mare majoritate alegerile legislative anticipate, potrivit rezultatelor complete publicate, dar contestate de principalul său rival Robert Kocearian care reclamă „fraude”.
Partidul „Contractul Civil” condus de Nikol Pașinian a obținut 53,9% din voturi, după numărarea a 100% din buletinele de vot, ceea ce îi va permite să formeze un nou guvern și să-și reînnoiască actualul mandat de șef al guvernului.
Alianța „Armenia” a fostului președinte Robert Kocearian a primit 21% din buletinele de vot, potrivit aceleiași surse.
Mulți observatori se tem, totuși, că protestele și chiar revoltele ar putea izbucni după o campanie electorală vehementă care a polarizat societatea armeană la câteva luni după o grea înfrângere militară împotriva Azerbaidjanului.
“Știm deja că am obținut o victorie convingătoare în alegeri și vom avea o majoritate convingătoare în Parlament”, a spus Pașinian cu câteva ore înainte de anunțarea rezultatelor oficiale, chemându-i pe susținătorii săi să se întâlnească în centru Erevanului, luni seara.
La sosirea la sediul său de campanie, prim-ministrul a fost întâmpinat de susținători care strigau „Bravo!” și „Victorie!”

Fără a aştepta rezultatele complete, alianţa electorală a lui Kocearian a denunţat “falsificări planificate” şi a cerut “o anchetă atentă asupra fraudelor presupuse şi semnalate”. „Până când aceste întrebări nu vor primi un răspuns complet, blocul nu va recunoaşte rezultatele alegerilor”, a declarat formaţiunea sa într-un comunicat.

În pofida acuzaţiilor opoziţiei, Comisia Electorală Centrală a dat asigurări că “în ansamblu, alegerile s-au desfăşurat în conformitate cu legea”.

EREVAN, 21 IUNIE, ARMENPRESS. Comisia Electorală Centrală din Armenia a prezentat datele preliminare privind rezultatele votului din toate cele 2008 secții de votare. Potrivit rezultatelor, Partidul „Contractul Civil”, condus de Nikol Pașinian a primit 53,92% din voturi, Alianța „Armenia”, condusă de Robert Kocearyan este a doua cu 21,04%, Alianța „Am onoarea [de a servi țara]”, condusă de Artur Vanețyan a primit 5,23% din voturi. Partidul „Armenia Prosperă” a primit 3,96% din voturi, iar Partidul „Republică” – 3,04%.Participarea la vot a fost de 49,4% sau 1.281.174 alegători.