Vartan Martaian

PARTENERIAT ARMENIA – UNIUNEA EUROPEANĂ

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Armenia-UE

Uniunea Europeană a anunțat încheierea negocierilor sale cu Armenia privind Acordul de Asociere ce va permite o apropiere strînsă a Armeniei de Europa.

Într-un comunicat comun dat publicității la 25 iulie, Catherine Ashton, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă și politica de securitate, și Stefan Füle, comisarul pentru extindere al Uniunii Europene, s-au declarat “bucuroși” de această evoluție.

“Este o evoluție foarte pozitivă și sîntem nerăbdători să parafăm acest acord de asociere în cadrul următorului summit al Parteneriatului Oriental, ce va avea loc la Vilnius la 29 noiembrie 2013, și ulterior să semnăm acordul odată procedurile tehnice terminate. Încheierea acestor negocieri lansate în 2010 reprezintă o realizare importantă pentru Uniunea Europeană și Armenia”, spune comunicatul celor doi demnitari europeni. “Acordul va avea un impact pozitiv direct asupra vieții cotidiene și îi va permite Armeniei și cetățenilor săi să se apropie de Uniunea Europeană. Ne exprimăm recunoștința față de negociatorii celor două părți pentru a fi ajuns la acest rezultat excelent”, mai spune comunicatul.

Acest comunicat urmează la scurt timp după anunțarea încheierii negocierilor între Armenia și Uniunea Europeană privind crearea unei Zone de Comerț Liber Aprofundat și Cuprinzător, care se estimează că va aduce, odată intrată în vigoare, o creștere cu 15% a exporturilor totale ale Armeniei.

Pe de altă parte, negocierile Armeniei cu Uniunea Europeană sînt de natură să creeze asperități în relațiile Armeniei cu Rusia. În ultimii ani Moscova a încercat mod insistent să convingă Armenia să adere la Uniunea Vamală Euroasiatică – din care fac parte Rusia, Bielorusia și Kazahstanul – a cărei paternitate îi este atribuită președintelui rus, Vladimir Putin. În ciuda insistențelor la cel mai înalt nivel, Erevanul a evitat să dea un răspuns răspicat, spunînd doar că o aderare a Armeniei la o uniune vamală cu care nu are graniță comună ridică anumite probleme. În tot acest timp, Erevanul a purtat negocieri ferme cu Uniunea Europeană, ai cărei reprezentanți au amintit cu fiecare ocazie că eventuala aderare a Armeniei la uniunea vamală propusă de Rusia anulează orice acord cu europenii. În ciuda dezmințirilor rusești și armenești privind zvonurile despre presiunile Moscovei, încheierea acordului cu Uniunea Europeană, care reprezintă un refuz clar al ofertei rusești, nu poate decît să-l deranjeze pe președintele Vladimir Putin care a făcut din uniunea vamală post-sovietică un proiect personal.