Mihai Stepan Cazazian

Parlamentului European / Lansarea volumului …

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

…„Towards the multifractal brain by means of informational paradigm” realizat de un colectiv din care face parte și Prof. univ. dr. Maricel Agop

Domeniul neurologiei și neurochirurgiei au obținut o serie de victorii de-a lungul istoriei, tehnologia utilizată astăzi în diagnosticarea și tratarea problemelor psiho-patologice ale creierului reușind să atingă progrese extraordinare. Secretele creierului au început să ni se dezvăluie, pe parcursul cercetărilor reușind să aprofundăm informații despre cunoașterea acestuia inițiată de un grup de cercetători din Iași. Bazată pe teoria informației, aceștia au dorit să exprime prin modele matematice și fizice modul de funcționare a creierului.

Implicat activ în sfera academică, Prof. univ. dr. Maricel Agop, personalitate emblematică de origine armeană, cadrul didactic al Departamentului de Fizică din cadrul Universității Tehnice Gheorghe Asachi din Iași, s-a remarcat de-a lungul timpului prin studiile din  realizate în domeniul fizicii. Printre cercetările efectuate în cariera domniei sale, a pus accentul pe dinamica nonlineară în studiul diferențiat al sistemelor fizice (plasmă, nanostructuri, compozite). În ultima perioadă și-a canalizat atenția asupra sistemelor biologice, mai specific a celor conexe medicinei (tumori, celule canceroase) și farmaceutice (sisteme de furnizare a medicamentelor nanostructurate). O carieră academică bogată datorită publicațiilor realizate: 260 articole în jurnale ISI și 80 articole în jurnale indexate BDI, acestea fiind doar câteva dintre contribuțiile șțiințifice. Distincția ce încununează activitatea didactică și științifică, este cea de „Doctor Honoris Causa” a Universitățiii „Vasile Alecsandri” din Bacău, acordată în anul 2013. Debutând cu anul 2018, domnia sa își desfășoară activitatea de studiu din postura de membru corespondent a Academiei Oamenilor de Știință.

Cartea a fost prezentată de europarlamentarul Tudor Ciuhodaru, medic în Iași

În epoca contemporană, oamenii de științe din varii domenii de activitate își canalizează atenția către domeniul neuroștiințelor având ca focus o serie de teme și întrebări privind comportamentul creierului. Deschiderea Uniunii Europene față de domeniul medicinei a fost întotdeauna apreciat de cercetători. În acest sens, în cadrul Parlamentului European de la Bruxelles, a avut loc lansarea volumului „Towards the multifractal brain by means of informational paradigm”, realizată de Prof. univ. dr. Maricel Agop, Lector univ. dr. Alina Gavriluț, Manager Dr. Lucian Eva și Dr. Gabriel Crumpei, o carte ce prezintă fundamente și aplicații inovative explicate prin metode fizice și matematice. Un drum presărat cu împliniri pe plan profesional, dar ce lansează și noi provocări în tărâm științific, întrucât drumul spre cunoașterea creierului este complex și plin de mistere.

Adina Dănilă 

Coordonator UAR Iași