Mihai Stepan Cazazian

PARLAMENTUL ROMÂNIEI / Cuvântul deputatului Nicolae Bacalbașa (PSD) …

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

…la dezbaterea Proiectului de Lege privind instituirea zilei de 12 Octombrie – Ziua limbii, alfabetului şi culturii armene ( 24 septembrie)

Domnilor colegi,

Cultura nu poate fi exclusivistă şi naţionalistă. Cultura este totdeauna cumulativă şi îmbogăţită prin contribuţii multiple.

Totuşi, acest eveniment şi această lege pe care vrem să o votăm au o semnificaţie mult mai profundă. Şi avem o lecţie uluitoare de învăţat de la colegii noştri armeni. Şi anume, au înţeles că limba înseamnă identitate.

Şi credinţa a fost, în secolele IV-V, conjugată cu elementul lingvistic naţional. Este un element uluitor de construcţie a identităţii. Să ne amintim ce lupte a avut Gheorghe Lazăr când a încercat să introducă în religia ortodoxă din Ardeal limba română şi cât era să plătească de greu. Până la urmă a trebuit să treacă Carpaţii.

Şi, ca atare, cred că ne aflăm în faţa unui moment semnificativ, de contribuţie a elementului etnic armean la identitatea românească.

Şi aş vrea să amintesc că, din câte ştiu eu, niciodată armenii – care au venit aici într-un moment de restrişte, care, din păcate, n-a fost recunoscut internaţional ca genocid, deşi a fost genocidul pur – nu au trădat şi nu au vândut Ţara Românească.

Eu, cel puţin, nu ştiu.

Vă mulţumesc. (Aplauze.)