Mihai Stepan Cazazian

PARLAMENTUL ROMÂNIEI / Cuvântul deputatului Iulian Bulai (USR) …

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

la dezbaterea Proiectului de Lege privind instituirea zilei de 12 Octombrie – Ziua limbii, alfabetului şi culturii armene ( 24 septembrie)

Stimate doamne,

Stimaţi colegi,

Permiteţi-mi să-i felicit pe iniţiatorii acestei legi pentru această recunoaştere deosebită.

Istoria acestei comunităţi – în lume, dar şi în ţară – este legată direct de existenţa Bisericii Apostolice Armene.

În copilăria mea, în data de 15 august erau trei evenimente – pelerinajul de la Putna, pelerinajul de la Cacica şi pelerinajul de la Hagigadar.

Hagigadar este o mănăstire deosebită, fostă mănăstire armenească, pe un deal care întâmplător se cheamă Bulai. Nu are nicio legătură cu numele meu, deşi sunt onorat.

Astăzi suntem aici să cinstim o cultură şi o limbă aparte.

Mai mult decât atât, astăzi, stimate doamne şi stimaţi domni, suntem aici să ne punem cenuşă în cap. Onorăm o cultură şi o civilizaţie prin cuvinte frumoase şi prin legi, dar unii politicieni, acum câţiva ani, au făcut cel mai mare abuz faţă de comunitatea armenească din ţară şi din Bucureşti. Ştiţi care este acesta? Nu ştiu dacă ştiţi, dar o să vi-l spun eu – Millennium Business Center -, o construcţie oribilă. Este o palmă dată arhitecturii din Bucureşti. Este o palmă dată comunităţii, culturii, civilizaţiei, prezenţei armeneşti în România şi în Bucureşti.

Vrem să facem lucruri bune pentru această comunitate, votând această lege? Da.

Vrem să facem lucruri bune pentru o recunoaştere nu doar simbolică, ci şi concretă, plină de respect, bun-simţ şi recunoştinţă faţă de contribuţia acestei comunităţi în viaţa noastră culturală? Haideţi să rezolvăm această problemă şi apoi să ne batem cu pumnul în piept pentru rezolvarea şi altor chestiuni importante, dar mai degrabă simbolice.

Vă mulţumesc. (Aplauze.)