Mihai Stepan Cazazian

PARLAMENTUL ROMÂNIEI – Camera Deputaților / DECLARAŢIE POLITICĂ : “31 de ani de la Pogromul de la Sumgait”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

27 februarie 2019

Au trecut 31 de ani de la evenimentele tragice în care au avut de suferit  aproape o jumătate de milion de armeni care locuiau în Azerbaidjanul sovietic. Masacrele au fost săvârșite împotriva populației armene din trei orașe mari: Sumgait, Kirovabad (Gandja) și capitala, Baku, pentru simplul fapt că, după 70 de ani de înglobare forțată în R.S.S. Azerbaidjan, poporul din Arțakh (Nagorno-Karabagh) decisese să-şi exprime în mod paşnic și legal voinţa de a trăi liber şi dreptul său la autodeterminare.

În februarie 1988 a început un val de declarații și mitinguri anti-armenești, însoțit de distrugeri și vandalizări ale proprietăților ce aparțineau populației armene și agresiuni sângeroase îndreptate împotriva etnicilor armeni. Contrar acestor acțiuni, poporul din Arțakh (Nagorno-Karabagh) a ales calea pașnică și constituțională de soluționare a acestei chestiuni pentru a-și apăra drepturile. Făptașii masacrelor se bucurau de sprijinul total al autorităților azere, dar și de îngăduinţa autorităţilor sovietice.

Este important ca în acest moment comunitatea internațională să înțeleagă esența celor întâmplate la Sumgait pentru a ajunge la soluționarea pe cale pașnică a chestiunii Nagorno-Karabagh, întrucât propaganda anti-armenească continuă și astăzi. Conducerea Azerbaidjanului, acum ca și atunci, încalcă cu regularitate acordul de încetare a focului și emite amenințări de începere a acțiunilor militare împotriva Arțakhului (Nagorno-Karabagh). 

Crimele organizate și comise la nivel de stat au dus la pieirea a sute de armeni și este greu să crezi că aceste fapte cumplite se întâmplă în zilele noastre. Așa a fost, de pildă, și cazul ofiţerului armean Gurgen Markaryan, care, acum 15 ani, participa, la Budapesta, într-un program din cadrul “Parteneriatului pentru pace” al NATO, ucis cu toporul în timp ce dormea, iar fapta a fost comisă de Ramil Safarov, cel care a fost proclamat ulterior erou naţional al Azerbaidjanului.

Deși numeroase instituții internaționale au fost informate în legătură cu crimele comise de Azerbaidjan împotriva populației civile armene din Arțakh și din alte regiuni ale Azerbaidjanului sovietic, autoritățile azere continuă să profite de lipsa de reacție a acestora, fapt care naște noi încălcări ale drepturilor omului.

Pogromul de la Sumgait este o crimă îndreptată împotriva umanității, iar nerecunoașterea sa este o crimă în sine. Considerăm că recunoaşterea şi compasiunea internaţională este puținul pe care îl putem face pentru a cinsti memoria martirilor de la Sumgait.

Vă mulțumim,

Deputat Varujan VOSGANIAN                Deputat Varujan PAMBUCCIAN

                                    Deputat Lucian SIMION

  • 46
  •