Mihai Stepan Cazazian

PARLAMENTUL EUROPEAN solicită, de asemenea, încetarea blocadei azere din Karabakh

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Parlamentul European a cerut, joi 19 ianuarie, Azerbaidjanului să „deschidă imediat” Coridorul Lachin, declarând că blocarea continuă a singurului drum care leagă Nagorno-Karabakh de Armenia încalcă încetarea focului intermediată de Rusia care a pus capăt războiului din 2020.
Rezoluția adoptată deplânge „consecințele umanitare tragice ale blocadei” despre care spune că au fost agravate de „întreruperea de către Azerbaidjan a furnizării de gaze naturale către Nagorno-Karabakh”.
Rezoluția condamnă, de asemenea, „inacțiunea” forțelor ruse de menținere a păcii din Karabakh, care ar trebui să controleze Coridorul Lachin. Acesta indică faptul că „înlocuirea lor cu forțele internaționale de menținere a păcii ale OSCE, sub mandat ONU, trebuie negociată de urgență.”
Legiuitorul Uniunii Europene adaugă că UE ar trebui să facă mai mult pentru „a se asigura că oamenii din Nagorno-Karabakh nu mai sunt ținuți ostatici de activismul de la Baku, de rolul distructiv al Rusiei și de inactivitatea Grupului de la Minsk.”
UE, împreună cu SUA și Rusia, au cerut în mod repetat redeschiderea legăturii terestre a Karabakh-ului cu Armenia, de când aceasta a fost blocată de protestatarii susținuți de guvernul azer pe 12 decembrie. Azerbaidjanul a respins aceste apeluri, declarând că protestatarii au dreptate să ceară permisiunea Baku-ului să inspecteze minele „ilegale” din Karabakh.
Ministrul adjunct de externe azer, Khalaf Khalafov, a declarat joi că țara sa are dreptul legitim de a stabili „controlul deplin” asupra coridorului.
Acordul de armistițiu din 2020 a plasat coridorul sub controlul forțelor de menținere a păcii ruse și a obligat Azerbaidjanul să asigure trecerea în siguranță prin el, fapt subliniat de Parlamentul European.
Între timp, prim-ministrul Karabakh-ului, Ruben Vardanyan a criticat recentele acorduri de petrol și gaze ale UE cu Azerbaidjan, declarând că blocul de 27 de națiuni „acceptă astfel un regim autoritar” la Baku. Într-un interviu acordat postului de televiziune France 24, citat de biroul său, Vardanyan a spus că UE ar trebui, în schimb, să facă presiuni asupra Baku-ului să ridice blocada.

citiți integral rezoluția Parlamentului European aici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *