Mihai Stepan Cazazian

PARIS / S-a stins din viață Edmond Kiraz, caricaturist și desenator

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Pe 11 august  s-a stins din viatà  Edmond Kiraz, “desenator de presà” cum se numea el însusi. Este creatorul minunatelor personaje feminine “les Parisiennes”, acele siluete lungi, teribil de elegante si nostim de superficiale, care au devenit mituri în peisajul francez.

Nàscut într-o familie de armeni, Kirazian, în Cairo, în 1923, ajunge la Paris imediat dupà ràzboi, cu fratele sàu Haig și începe imediat o carierà de caricaturist și desenator de presà politicà. Este imediat impresionat de întâlnirea cu pariziencele, pe care le descoperà ca niste femei subțiri, filiforme, cu ochi mari și galeși și le asemuieste cu libelulele. Renunțà repede la jurnalismul politic și se consacrà desenului (însotit mereu de comentariu plin de umor) femeilor pariziene. Din 1959  ilustreazà în mod regulat revista « Jours de France », creând o oglindà a comportamentului feminin, ce evolueazà cu epoca, timp de 25 ani. Femeile desenate sunt foarte sofisticate, îmbràcate mereu la ultima modà, cu preocupàri superficiale de viatà mondenà și shopping.

A fost inspirat mult de casele Daniel Hechter, Courrèges, Carven, Paco Rabanne. A màrturisit cà aceste modele feminine observate pe stradà sau la terasa unei cafenele, îi conferà un spectacol complet și îi sunt o sursà de energie, le observà și se întreabà : »elles courent, elles bougent…après quoi courent-elles ? »

În 1994, Carla Bruni i-a prefațat volumul “Les parisiennes se marient »

În 2008  i s-a consacrat o retrospectivà la Musée Carnavalet la Paris . Ne va lipsi talentul lui și ingeniozitatea unei epoci …

Dr. Alice Pambuccian Grigorian