Mihai Stepan Cazazian

PARIS / Reculegere în fața lui Komitas, după apariția unei etichete negaționiste pe soclu statuii

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

După ce la baza statui lui Komitas, duminică 30 august, a fost inscripționat cu vopsea „Este fals”, ambasadorii Armeniei în Franța, Hasmik Tolmadjian și ai Franței în Armenia, Jonathan Lacôte, precum și doi copreședinți ai CCAF, Ara Toranian și Mourad Papazian, au venit azi 1 septembrie, dimineață la monument pentru a aduce un omagiu celor 1,5 milioane de victime ale genocidului armean.

“Preocuparea este reală și cred că este împărtășită de toate forțele politice franceze”, a comentat Hasmik Tolmadjian, insistând că amenințarea nu a fost doar împotriva comunității armene, deoarece această comunitate este mai presus de toate compusă din cetățeni francezi. „Prin urmare, este o amenințare împotriva ordinii republicane, a valorilor republicane”, a subliniat ambasadorul.

O afirmație validată și de omologul său francez din Armenia, Jonathan Lacôte: „A ataca memoria înseamnă a ataca indivizii”. El a profitat astfel de vizita sa în Franța pentru a-și exprima îngrijorarea și emoția: este „o profanare care trebuie în mod evident condamnată pentru că nu trebuie lăsat să treacă nimic în această zonă”, adăugând că „negarea genocidului este o participare la crimă în sine ”.

Cei patru reprezentanți au păstrat un minut de tăcere, înainte de a așeza trandafiri roșii la baza statuii care niciodată nu a făcut obiectul unui act de vandalism. Primăria Arondismentului 8 a asigurat că va efectua lucrările de curățare „cât mai curând posibil”.