Mihai Stepan Cazazian

PARIS | Premiul Academiei Franceze, 2021 pentru Gaïdz Minassian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Academia Franceză a acordat în acest an Medalia de argint a premiului Maréchal Foch (Premiul de istorie și sociologie), politologului și jurnalistului Gaïdz Minassian pentru cartea sa „Căile victoriei”. Mai putem câștiga un război? “

Ce înseamnă să „câștigi un război?” ” azi ?? Și cum să definim victoria de-a lungul istoriei ?? Dacă problema victoriei se află în centrul gândirii strategice actuale, ea rămâne totuși fără răspuns. În acest spirit, Gaïdz Minassian propune o reflecție pe cât de subtilă, pe atât de inovatoare, pe termen lung. Acest eseu se deschide cu un dialog între Ahile, întruchiparea forței și Ulise, personalizarea vicleniei, în prezența lui Hector, care a venit să observe vocile invective privind ambivalența victoriei de la Neolitic până în zilele noastre . Apoi, după ce a propus o grilă analitică relevantă, autorul revizuiește ultimele trei decenii ale lui Hybris și victoriile sale imposibile în timpul intervențiilor ONU sau „? Războaie împotriva terorismului?” “. În sfârșit, și aceasta este originalitatea acestei cărți, el se întreabă dacă, pentru a înțelege mai bine această dispariție a victoriei așa cum o concepem noi, nu este recomandabil mai întâi să renunțăm la putere și viclenie, să susținem o etică a smereniei. Pe scurt, abandonarea lui Ahile și Ulise pentru a-l găsi pe Hector, acesta este scopul acestei cărți ambițioase și fundamental originale, destinată să devină un element de bază al studiilor despre război și pace.

Lansat pe 2 septembrie 2020

Reamintim că în 2017 a fost tradus, în limba română, volumul lui Gaïdz Minassian Visul spulberat al armenilor 1915 ( Editura Humanitas traducere de Elena Bulai, redactor de carte Mona Antohi )

vezi articolele apărute pe această temă

https://www.araratonline.com/dosar-1915-bedros-horasangian-de-ce-visul-armenilor-nu-e-spulberat/

https://www.araratonline.com/38657-2/