Mihai Stepan Cazazian

PARIS | O nouă întâlnire între miniștrii de externe armean și azer

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Miniștrii de externe ai Armeniei și ai Azerbaidjanului s-au întâlnit miercuri, 10 noiembrie, pentru a treia oară în mai puțin de două luni în discuții găzduite de omologul lor francez Jean-Yves Le Drian.

Ararat Mirzoyan și Jeyhun Bayramov s-au întâlnit, de asemenea, cu Le Drian, precum și cu copreședinții SUA, Rusia și Franța ai Grupului OSCE de la Minsk, înainte de întâlnirea lor individuală de la Paris.

Le Drian a postat pe Twitter că a organizat această întâlnire pentru a „ajuta la reducerea tensiunilor” dintre Armenia și Azerbaidjan, la un an după ce încetarea focului, intermediată de Rusia, a pus capăt războiului din Nagorno-Karabakh.

„Franța rămâne pe deplin implicată în grupul OSCE de la Minsk”, a declarat el. „Nu uităm de victimele războiului oprit acum un an”.

Potrivit Ministerului armean de Externe, în timpul întâlnirilor sale de la Paris, domnul Mirzoyan a păstrat linia oficială armeană conform căreia conflictul din Karabakh nu este încă rezolvat și necesită o soluționare „cuprinzătoare” bazată pe propunerile de pace din partea mediatorilor. El a condamnat, de asemenea, uciderea recentă de către forțele azere a doi civili armeni din Karabakh și reticența Baku-ului de a elibera zeci de prizonieri armeni.

Ministerul azer de Externe a declarat, la rândul său, că Bayramov a discutat cu ministrul armean de externe și cu mediatorii modalitățile de normalizare a relațiilor azero- armene, având în vedere „noile realități din regiune”.

Reamintim că prima întâlnire dintre Mirzoyan și Bayramov a avut loc la New York pe 24 septembrie în prezența copreședinților grupului de la Minsk. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a organizat și a prezidat a doua lor întâlnire la Minsk pe 14 octombrie.