Mihai Stepan Cazazian

PARIS | Expoziția „Gulbenkian de unul singur : în intimitatea unui colecționar”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Fundația Al Thani Collection, Centre des Monuments Nationaux și Calouste Gulbenkian Foundation prezintă expoziția Gulbenkian par lui-même : dans l’intimité d’un collectionneur [ Gulbenkian de unul singur : în intimitatea unui colecționar ], în perioada 10 iunie – 2 octombrie 2022, în galeria dedicată expozițiilor temporare de la Al Thani, la Hôtel de la Marine, în prezent Centrul Monumentelor Naționale. Expoziția este organizată în cadrul Sezonului Franța-Portugalia 2022.

Din noiembrie 2021, capodoperele Colecției Al Thani au fost expuse în galerii dedicate de la Hôtel de la Marine din Paris, datorită unui acord pe termen lung între Fundația Al Thani Collection și Centre des Monuments Nationaux. De două ori pe an, Colecția poate găzdui expoziții temporare, pe teme care pot face obiectul unor noi cercetări și care pot promova schimburile culturale.

În expoziția Gulbenkian de unul singur : în intimitatea unui colecționar se află 82 de piese de artă, atent selectate dintre capodoperele aflate în Muzeul Gulbenkian din Lisabona. Dimensiunile lor adesea mici presupun manevrarea delicată și mărturisesc meticulozitatea cunoscătorului-colecționar.

Prin aceste obiecte, expoziția explorează cinci principii care l-au ghidat pe colecționarul Calouste Gulbenkian (1869-1955) timp de șaizeci de ani: intimitatea, prețiozitatea, măiestria, diversitatea originilor și raritatea obiectelor. Obiectele sunt expuse în șase grupe și sunt completate de o selecție de picturi și textile pe pereții galeriei.

Reamintim că Muzeul Calouste Gulbenkian  se află la Lisabona și conține colecția miliardarului armean cu același nume, care s-a îmbogățit din afacerile cu petrol. De-a lungul vieții a reușit să colecționeze multe obiecte de artă ce pot fi admirate în muzeul din capitala Portugaliei.

foto Marc Domage