Părintele Rapayel a trecut la Domnul
Reverendisimul Vardapet (Arhimandrit) Rapayel Antonyan al Congregației Mekhitariste Armene a decedat la Boston, unde-și desfășura activitatea pastorală ca paroh al Bisericii „Sfânta Cruce”. Ne-a lăsat duminică 6 aprilie, la câteva zile înaintea comemorării Învierii lui Lazăr, prietenul lui Isus, care ne prezintă consolarea comunei Învieri. S-a stins în orașul american, departe de frumosul oraș Alep, martirizat de război, unde s-a născut la 14 ianuarie 1941. A plecat departe de părinții din Congregația sa, pe care i-a iubit mult, și de Armenia pe care, împreună cu Charles Aznavour, a ajutat în zilele teribile ale cutremurului din 1988. Primul care a început celebrările în rit armean la Padova în anii ’80 a fost Mons. Claudio Gugerotti, în Biserica Colegiului „Mazza”. Părintele Claudio a devenit apoi oficial, secretar al Congregației pentru Bisericile Orientale. Părintele Rapayel a continuat misiunea sa pastorală. Din capela lui „Don Mazza” s-a transferat la Biserica Capucinilor, aceea a „Sf. Leopold Mandic” un sfânt de origine croată, născut în 1866 și decedat în 1942, canonizat în 1983.
L-am cunoscut pe pr. Rapayel, dar în ultimii ani distanța ne-a despărțit. Ne-am împrietenit la San Lazzaro și apoi ne-am întâlnit de multe ori la Padova. În orașul Sfântului Anton, el a început misiunea de a celebra Liturghia armeană pentru câțiva ani. În acea biserică, armenii veneau pentru a asista la liturghiile celebrate de către pr. Rapayel cu mare evlavie. Atunci, erau numeroși și din diferite regiuni: din Orientul Mijlociu, din Iran, alții erau din Italia. Cu trecerea anilor, unii au plecat în Statele Unite și în alte localități, alții, deja în vârstă ne-au lăsat pentru totdeauna. Pr. Rapayel a fost un om foarte inteligent și spiritual, foarte uman cu studenții și pentru enoriași avea mereu un cuvânt bun, un cuvânt de încurajare și de confort. Misiunea sa a fost continuată de către pr. Boghos Levon Zekiyan și continuă încă, dar într-o capelă, la Bazilica Sfântului. Pr. Rapayel Antonyan a lăsat orașul Alep și a venit la Sf. Lazăr. Și-a terminat studiile la Veneția și la renumita Universitate „Gregoriana”, unde și-a luat licența. În 1962 a intrat în Congregație iar în 1965 a fost hirotonit preot. A fost un profesor la Colegiul Armean „Murat – Rafael” – Carmini, din Veneția, apoi la Paris, la Colegiul „Samuel – Muratian”, unde a fost șef de lucrări. A avut alte însărcinări la colegiul din Veneția și la Congregația Sf. Lazăr. A colaborat la revista „Bazmavep” și a tradus în armeană importate documente papale cum ar fi „Salvatorul oamenilor”, al Papei Ioan Paul al II-lea și „Dumnezeu este iubire”, al lui Benedict al XVI-lea.
Înmormântarea a avut loc în Biserica Armeano-Catolică din Boston la 10 aprilie. Trupul neînsuflețit va ajunge în curând la San Lazzaro pentru înmormântare, alături de alți frați.
Fie ca Domnul, cuceritorul de moții, să-i primească sufletul în „Ierusalimul unde Enoh și Ilie – așa cum cântă liturghia armeană – unde se odihnesc alături de mulți armeni din toate timpurile, în special de cei care și-au dat viața fără să trădeze sau cei care cu ascetismul și cu doctrina au mărturisit Biserica și dragostea lui Hristos, Unul întreit.
Giuseppe Munarini
Giuseppe
Cuvintele tale au atins coarda subtire a inimii.
Bunul Dumnezeu sa-l odihneasca in pace