Mihai Stepan Cazazian

PARASTAS pentru armenii uciși în pogromurile de la Sumgait

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

catedrala

Duminică, 15 martie, după Sfânta Liturghie, se va oficia, în prezența IPS Episcop Datev Hagopian, slujba de pomenire  pentru armenii uciși în anul 1988, în pogromul săvârșit de azeri în orașul Sumgait. După slujbă se vor depune flori, din partea Arhiepiscopiei Armene, Ambasadei Armeniei și Uniunii Armenilor la Monumentul genocidului din curtea Catedralei Armene.

Pe 27-29 februarie 1988 are loc POGROMUL DE LA SUMGAIT (un oraș industrial de pe litoralul Mării Caspice), în care peste o sută de armeni sînt uciși cu cruzime de gloata azeră. Azerbaidjanul instituie blocada împotriva Karabaghului și Armeniei, iar bandele azere lansează atacuri împotriva satelor armenești din Karabagh. La jumătatea lui ianuarie 1990, gloatele azere se năpustesc asupra armenilor din Baku și ucid sute de oameni. Atacurile împotriva armenilor se generalizează pe tot teritoriul Azerbaidjanului, între 1988-1990 circa 300 de mii de armeni din Azerbaidjan refugiindu-se în Armenia.

Pogromul de la Sumgait, unde locuiau 18.000 de armeni a fost prima crimă în masă comisă împotriva armenilor din Azerbaidjan odată cu readucerea în prim plan a chestiunii Karabaghului.

One Response to PARASTAS pentru armenii uciși în pogromurile de la Sumgait

  1. GHEORGHIU DANIEL March 6, 2015 at 9:44 pm

    Sa va dea DUMNEZEU sanatate si tot binele din lume la toti ARMENI din lume
    va pupa DAN ARMEANU