Mihai Stepan Cazazian

Renumitele khacikaruri de la mănăstirea Dadivank, vor fi transferate, temporar, la Sfântul Scaun din Ecimiadzin

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

AYSOR AM: Părintele Hovhannès Hovhanèssian, preotul mănăstirii Dadivank, a anunțat că faimoasele khacikaruri ( din secolele IX – XIII) vor fi transferate temporar la Sfântul Scaun din Ecimiadzine “până când problemele vor fi rezolvate”. În același timp, părintele Hovhannes subliniază că nu va părăsi mănăstirea sa.

Soarta lăcașului de cult este încă incertă, deoarece este situat la câteva sute de metri de linia de demarcație dintre regiunea Karvachar, care va fi cedată Azerbaidjanului din 25 noiembrie (după ultimele informații) și Republica Arțakh. Totul ar depinde acum de soldații contingentului de interpunere rus care s-ar putea stabili dincolo de mănăstire, ceea ce ar împiedica predarea ei azerilor.

Cu câteva zile în urmă, părintele Hovhannes a spus că președintele Republicii Arțakh, Arayik Harutyunyan, l-a sunat la telefon pentru a-i spune: „Nu atinge khacikarurile, nu vom preda Dadivank. ” Cu toate acestea au fost demontate și clopotele bisericii iar alte obiecte bisericești vor fi protejate.

Scufundat într-un cadru verde vara, roșu-ocru toamna, complexul monahal Dadivank din Karvachar se află la marginea graniței cu Armenia, situat la o altitudine de 1.100 metri, pe malul stâng al râului Tartare. În diferite perioade ale istoriei, această regiune s-a numit Vaikunik (până în secolele XII-XIII), Khachen superior (secolele XIII-XVIII), Kolan (secolele XVIII-XIX).

Mănăstirea a fost întemeiată de Sfântul Dadi, un discipol, un elev al apostolului Tadeu care a răspândit creștinismul în estul Armeniei în secolul I d.Hr. Cu toate acestea, mănăstirea a fost menționată pentru prima dată în secolul al IX-lea. În iulie 2007, mormântul Sfântului Dadi a fost descoperit sub sfântul altar al bisericii principale. Prinții din Upper Khachen sunt de asemenea îngropați în Dadivank, sub gavitul bisericii.

După anul 2005 au început lucrări de restaurare cu finanțare din partea unei armence din SUA, Edele Hovnanian precum și a lui Edik Abrahamian, un armean din Teheran.