Mihai Stepan Cazazian

PAGINI DE ISTORIE/ 22-23 martie 1920: masacrul împotriva armenilor din Șuși

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Acum o sută și un an, populația armeană a orașului Șuși și a regiunii sale a fost în mare parte exterminată, iar supraviețuitorii condamnați la exil. Aproximativ 20.000 de armeni au fost uciși, iar cartierele armenilor au fost distruse complet.

Potrivit lui Richard Hovannisian, „trupele azere, alături de rezidenții azeri ai orașului, au transformat Șuși-ul armenesc într-un foc. În perioada 23-26 martie, aproximativ 2.000 de clădiri au fost mistuite de flăcări, inclusiv biserici, instituții culturale, școli, biblioteci, cartierul de afaceri și mari conace de clasă negustorească. Episcopul Vahan (Ter-Grigorian), mult timp susținător al conviețuirii cu autoritățile azere, a plătit prețul răzbunării, limba i-a fost smulsă înainte ca să-i fie tăiat capul și expus pe străzi după aceea. Iar șeful poliției, Avetis Ter-Ghukasian, a fost transformat într-o torță umană ”.

În descrierea comunistului azer Odzhakhkuli Musayev, se spune : „a început o nimicire nemiloasă a femeilor, copiilor, femeilor în vârstă și a bătrânilor neajutorați. Armenii au fost expuși unui masacru în masă ….. Și ce frumoase fete armence au fost violate și apoi împușcate. … La o comandă de la … Khosrov-bek Sultanov, pogromurile au continuat mai mult de șase zile, casele din zona armenească [a orașului] au fost distruse, jefuite și transformate în cenușă, toată lumea a luat femeile când au vrut. În timpul acestor pedepse istorice „înțelepte”, Khosrov-bek Sultanov, în timp ce ținea discursuri, le-a vorbit musulmanilor despre războiul sfânt (Jihad) și le-a cerut să-i termine pe armenii din orașul Șuși, fără a cruța femeile, copiii etc. . “

după armenews