Giuseppe Munarini

PADOVA / Vernisajul Expoziției „ Dincolo de suferința unui popor. Trasee în memoria unui Genocid”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Vineri  12 Aprilie 2019, în  Centrul „ San Gaetano”, s-a inaugurat o interesantă expoziție  fotografică având titlul: Dincolo de suferința unui popor. Trasee în memoria unui Genocid . Oltre la passione di un popolo. Percorsi nella memoria del Genocidio Armeno

Expoziția  a fost adusă  de pe insula  San Lazzaro degli Armeni din Veneția și a fost relizată de către Părintele Arhimandrit Vahan Ohanian.

Arhimandritul Vahan Ohanian, este un  preot ieromonah, bine  cunoscut în mediul armean pentru cercetările lui în domeniul istoric, fiind  de asemenea autorul celor două importante  dicționare  Italian Armean și  Armean Italian care au apărut  la Editura Sf. Lazzaro, în anul 1995 și respectiv în anul 1996.

          Sfânția sa este membru al Congregației armene mechitariste iar recent a publicat mai multe volume despre Genocidul armenilor. Articolele lui, pe același subiect au  apărut și în media americană.

          Primele trei volume cuprind articole despre Genocid, publicate în principalele ziare americane  New York TimesBoston Daily GlobeThe Christian Scince monitor. ( vezi articolul apărut în araratonline.com )

           Arhimandritul Vahan Ohanian a colaborat, la realizarea volumelor, cu Ara Ketibian, expert în studii armenești, el scriind despre Istoria Armenilor din perioada 1890-1922, în timpul Imperiului Otoman.

          Proiectul mai sus amintit face parte  dintr-o serie de volume care vor cuprinde mii și mii de pagini din presa americană, ce sunt o contribuție prețiosă în descrierea destinului trăit de către poporul armean.

          Expoziția  cuprinde 80 de panouri care ne prezinta viața poporului armean înainte și după Marele Rău adică Genocidul săvârșit de către Junii Turci adică a celor care au vrut să golească Anatolia de armeni și de creștini de diferite rituri și confesiuni religioase. Au fost expuse căteva dintre lucrările  regretatului  Sirio Luginbühl, prieten apropriat al armenilor.

          Rasismul anti-creștin al multor musulmani era foarte deosebit de rasismul nazist datorită faptului că pentru naziști nu era suficient să renunți la credința ta, în schimb pentru turci, în cele mai  multe cazuri era suficient să pronunți profesiunea de credința islamică.

          În panourile prezentate în expoziție putem vedea fotografii cu scene din viața de zi cu zi a armenilor dar și scene groaznice care prezintă atrocitățile din timpul Genocidului.

          Foarte interesante sunt și hărțile geografice din zona respectivă  cât și  explicațiile pregătite fie de către autor fie de către Asociația de prietenie Italo-armeană care a fost  organizatorul acestui eveniment inedit, deschis până pe 28 aprilie. Expoziția va fi utilă, fără îndoială, elevilor care  o vor vizita însoțiți de către profesorii lor.

          În deschiderea evenimentului a vorbit profesor Flavia Randi,  prof. Arturo Lorenzoni, vice-primarul orașului Padova, prof. univ.Francesco Berti. A fost de față și doamna Alessandra Bianchi care ne-a ajutat foarte mult, ca sponsor, și parintele  dr. Roberto Ravazzolo de la Centru Studențesc Catolic.

          Domnul prof.  Lorenzoni a subliniat împortanța evenimentului cât și faptul că în fiecare an, pe data de 24 Aprilie, dată la care toți armenii din lume comemorează Genocidul, și orașul Padova se înscrie în cadrul acestor manifestări. Domnia sa a amintit  de recenta decizie a Parlamentului Italian de a recunoaște Genocidul armean.

          A luat cuvântul apoi dr. Vartan Giacomelli care a amintit de  manifestările dedicate Genocidului, care s-au desfășurat și se vor desfășura la Padova.

          Părintele mechitarist arhim. Hamazasp Kechichian, care a venit de la San Lazzaro împreună cu părintele arhim. Serop Jamourlian a amintit de sacrificiul martirilor cât și de scrierile poeților și prozatorilor care amintesc de aceste evenimente.

          A fost distribuită vizitatorilor o broșură în care se regăsesc momente din istoria Genocidului. Textul a fost redactat de către prof. Sandra Fabbro Canzian.

          În această privință trebuie menționată și cartea Binecuvântează crucea aceasta de spice îngrijită de către pr. Hamazasp și de dr. Suren Gregorio Zovighian.

          Ziua următoare părintele Hamazasp, sosit special de la San Lazzaro a slujit Sfânta Liturghie în ritul armean și a binecuvântat ramurile de măslini, întrucât armenii din Italia se află în  Sfântul  Paști cu  romano-catolicii.

          Omelia lui a fost foarte prețuită de către credincioșii aflați în Capela Sala del Capitolo din cadrul Bazilicii Sfântului Anton, oferită mereu cu amabilitate  pentru slujirile în rit oriental de către Parinții Conventuali cu P.C. Rector P. Oliviero Svanera.

                                                                                      Giuseppe MUNARINI

Fotografii de Fabio Scarso

  • 13
  •