Giuseppe Munarini

PADOVA / O seară excepțională la Centrul „San Gaetano”: „Visând Armenia”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Vineri, 7 iunie, începând cu ora 21.00, la Centrul  „San Gaetano” din Padova, a avut loc un concert promovat de Asociația „Italia-Armenia” din Padova, care a reunit numeroși participanți veniți nu doar din „Orașul Sfântului”, ci și din alte localități limitrofe.

Asociația a mulțumit municipalității din Padova pentru elegantul centru pus la dispoziție, nu departe de Biserica „San Gaetano”.

S-a amintit data de 24 aprilie: comemorarea „Marelui Rău”, adică a genocidului comis de așa-numiții Juni Turci. Padova, o spunem fără retorică, nu a vrut să uite, mulțumită și Asociației „Italia-Armenia”, figura Vartepedului Komitas, al cărui nume real era Soghomon Gevorki Soghomonyan, născut la Kütahya, în Imperiul Otoman în 1869. Călugăr, compozitor , muzician și muzicolog, a fost iubit nu numai de către poporul său, cel armean, de Bisericile creștine ale Orientului, ci și de alți specialiști ai culturii și lumii armenești. Opera sa a fost măreață: a adunat și a studiat muzica armeană, atât de mult încât a fost considerat tatăl muzicii armenești moderne.

Mai mult decât atât, deși nu a fost victimă directă a Genocidului, de vreme ce el a supraviețuit, a rămas afectat psihic, murind în 1935, la Paris, într-un spital de psihiatrie.

Vineri seara, artista armeană Sona Gasperini Hakobyan, născută la Erevan, specializată în cântecul coral, istoria muzicii, solfegiu și pian, actriță și dansatoare, care a înființat școala de muzică și dans la Chambarak, în Armenia, cunoscută în numeroase locuri unde locuiesc armeni, ca și Bagdad și Beirut, a dansat și cântat, introducându-ne în lumea armeană, în mod special iubită de Komitas Vartapet care a știut să ne ofere momente ce depășesc eternitatea.

A fost semnificativă prezența Maestrului Giuseppe Dal Bianco, flautist și poli-instrumentist de la Vicenza, care și-a terminat studiile în splendidul oraș ilustrat de Palladio. El ne-a însoțit pe străzile muzicii, demonstrând predilecția pentru Duduk și pentru alte instrumente, cum ar fi flautul transversal.

În timpul concertului, foarte aplaudat de cei prezenți, italieni și armeni, a fost și Maestrul Giuseppe Laudanna care a cântat la orgă. Acesta și-a terminat studiile muzicale la Conservatorul din Napoli, un artist care are, în spate, un fond muzical bogat care l-a condus să colaboreze în numeroase turnee cu personalități importante, între care îl amintesc pe Eugenio Bennato.

De asemenea, au fost citite de către Mauro Nazzaretti și câteva texte.

Acest spectacol extraordinar a fost deschis de către dr. Aram Giacomelli, cunoscut de cei prezenți; el a adus, de asemenea, și salutările profesoarei Flavia Randi, președintele Asociației.

Au fost prezentate numeroase piese muzicale, de la „Pastorale” la „Ninna nanna”, un cântec de  Sayat Nova, pentru a trece, apoi, la imnul sacru care adesea încheie liturghiile armenești.

Orașul Padova a avut norocul să se cufunde, chiar pentru scurt timp, în marea muzicii armenești, mângâind o lume care dorește să continue să trăiască și să hrănească posteritatea.

Este vorba de ceea ce am putea numi aproape un vis, un vis al pământului iubit al Armeniei, care ne-a însoțit și ne va însoți, dacă ne lăsăm inima puțin în tăcere.

Giuseppe MUNARINI – corespondent „Ararat” Italia

fotografii de Nicoletta Prandoni și Fabio Scarso

  •  
  •