PADOVA / Ne-a părăsit Luigi Giacomelli
Luigi Giacomelli ne-a părăsit în 8 decembrie anul acesta. Luigi a fost inginer și s-a născut la Montagnana, un orașel cu o bogată tradiție istorică, prevăzut cu o incintă de zid frumoasă, bine cunoscută. Provenea dintr-o familie înstărită și respectată. Tatăl lui s-a numit Antonio iar mama Guglielmina Draghi. A fost primul dintre cei opt frați și a vazut lumina zilei în data de 23 iunie 1926.
După cum atestă fiul lui, Vartan, care a fost președintele Asociației Italia-Armenia, Domnia Sa a păstrat o strânsă legătură cu orașul natal, având acolo prieteni și relații. A studiat la Padova, iar la Universitatea din acest oraș a terminat studiile obținând diploma de inginer civil în 1951.
A început să profeseze ca inginer la o societate de construcții renumită, istorică am putea spune, „Impresa Grasetto”.
A cunoscut-o pe doamna Elena Condakgian, fiica unei doamne pe nume Hripsimé Amrighian Condakgian care scăpase din masacrele din Anatolia. Soțul doamnei Hripsimé era farmacist și se numea Agop.
O parte a familiei, după aventuri teribile, a ajuns în Italia, în Veneto, la Montagnana. In cartea Husher, la memoria voci italiame di sopravissuti armeni [Huser Memoria Voci italiene de supraviețuitori armeni] scrisă de către doamna Antonia Arslan și Laura Pisanello ( Ed. Guerini e Associati, Milano 2001) scrisa in colaborare cu Domnul Avedis Ohanian, găsim niște mărturii succinte dar importante. Drumul familiei Condakgian a durat 4 ani. Ei, supraviețuitorii, nu s-au întors niciodată la Erzerum. Tatăl Elenei, soția lui Luigi, a avut o farmacie.
Îmi aduc aminte de doamna aceasta, Hripsimé, care a murit la 101 de ani, micuță, rezervată, care venea la biserică cu fiica ei Elena și cu Luigi. Elena si Luigi s-au căsătorit si au avut cinci băieți: Cristina, Antonio, Elisabetta, Vartan si Aram. Ultimi doi au deținut funcția de președinti ai asociației Italia-Armenia.
Luigi a împărtășit atașamentul soției pentru valorile armene și astfel a frecventat slujbele bisericești nu numai la Veneția și la Sfântul Lazăr, ci şi la Padova cu părintele Boghos Levon Zekiyan, actual Arhiepiscop de Istanbul în Armenia.
Luigi era un punct de referinţă pentru Comunitatea din Padova şi pentru armenii din Veneto, graţie între altele caracterului său afabil şi gentil. A participat nu numai la slujbele religioase ci şi la numeroase întâlniri conviviale şi culturale. În anul 2011, la 6 ianuarie a participat ca naş la Sfinţirea solemnă a Apelor, la Sfântul Lazăr.
Şi-a manifestat interesul pentru cultura şi spiritualitatea armeană şi după moartea soţiei.
L-am văzut şi am vorbit cu el în urmă cu câteva zile, după Liturghia armeană desfăşurată la Basilica Sf. Anton de Padova.
Slujba de înmormântare a fost oficiată de un sobor de preoţi, ca protos fiind pr. Giovanni Brusegan, delegat episcopal pentru ecumenism şi dialog din partea Diecezei de Padova.
La sfârşitul Liturghiei, părintele Anton Zakevos Grigoryan, asistat de Aksel Voskanyan şi Araqel Kalantaryan, au celebrat Parastasul în rit armean.
Veşnica pomenire!
Giuseppe Munarini
Corespondent „Ararat”Padova (Veneto) Italia